Въпроси към книгите: "Съвършенството като цел", "Скандал и срам" и "Моят живот и моите успехи"


Категория на документа: Маркетинг
УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИOНАЛНО И СВЕТОВНО

СТОПАНСТВО

ЦЕНТЪР ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ

"ПРОГНОЗИРАНЕ И ПЛАНИРАНЕ"

Въпроси към книгите: "Съвършенството като цел", "Скандал и срам" и "Моят живот и моите успехи"

Изготвил: Мадлена Петрова

Специалност: Маркетинг

Фак.№ 1166167

Проверил: проф. Васил Манов

гр. София Дата: 12.01.2013г.

"Съвършенството като цел"
Крейг Хикман и Майкъл Силва

1. Що е то съвършенство?

Стратегия + Култура = Съвършенство

До съвършенството се достига с притежание на отделни качества като - стремежа максимално да се възползваш от новите идеи, изобретения и рационализации. Също така е важно да не лежим на старите си лаври, защото истинското състезание по пътя към съвършенството е състезанието със самия себе си. Доказателство за това са гигантите в отделните сфери - фирми като Ролс Ройс, Мерцедес Бенц, Порше, Ай Би Ем, Макдонълдс, Американ Експрес и много други.

2. Как можем да измерим съвършенството? Има ли лакмус за разпознаване на степента на съвършенство?

Както организационното, така и всяко друго съвършенство се измерва в две посоки - обективна и субективна. Авторите Питърс и Уотърман извеждат няколко обективни критерия за съвършенство- общо нарастване на приходите и на ликвидните средства, средно съотношение между пазарна и теоритична стойност, средна възвращаемост на капиталните вложения. От своя страна списание "Форчън" възприема доста субективни критерии за оценка на корпорациите - качество на ръководството, продукцията и услугите, нововъведения, умения да привличат и задържат способните хора. Но тези критерии не са достатъчно ефективни, за това се препоръчва използването на специфизни методи за всяка компания.

3. Трите неща, които пречат на човека по пътя му към съвършенство?

Дълбоко вкоренените навици често са пречка за достигането на съвършенство и превръщането Ви в ръководител от нов тип.

Трите пречки са - стремеж към краткосрочни операции; повърхностно мислене; нагласа за бързи успехи.

Стремеж към краткосрочни операции - според критиците, това явление се дължи на прекаленото внимание, което фирмите обръщат на тримесечните баланси и годишните дивиденти от акциите. Същевременно именно то е основната причина за рязкото снижение на конкурентоспособността на компаниите на международния пазар.

Повърхностно мислене - прекаленото внимание върху ежедневните проблеми може да доведе до пресушаване на запасите от творческа енергия и да се достигне до обременено и повърхностно мислене.

Нагласа за бързи успехи - предоверяването на повърхностния начин на мислене кара много ръководители да търсят евтини и лесни решения на своите проблеми вместо скъпи и трудни такива. Мениджърите търсят бързо и лесно решение на проблемите, защото то им създава име на способни хора.

4. Шестте качества на успешния ръководител?

Повечето бизнес школи дефинират шест основни формули, които биха донесли евентуален успех на бъдещите ръководители:
* Постави си цел, уточни своята политика и подхода си към нея;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Въпроси към книгите: "Съвършенството като цел", "Скандал и срам" и "Моят живот и моите успехи" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.