Успешните търговци днес – ключови фактори за пазарен успех


Категория на документа: Маркетинг"Няма значение колко пъти падаш, има значение колко пъти падаш и ставаш."

Кой е измайсторил крушката? - Томас Едисон
Знаете ли колко опити е направил преди да успее да накара крушката да светне?
10 000! Това е наистина голям пример за постоянство! Постоянството е силата на волята, умението да извършваме непрекъснато свободен избор за усъвършенстване. Постоянството винаги е представлявало границата между успеха и провала. Изследвания показват, че липсата на постоянство е една от най-често срещаните слабости у човека. Но все пак е слабост, която може да се преодолее с желание и воля. Ако искаме да постигнем желанията си трябва да се научим и да си създадем навик да бъдем постоянни.

Когато изпаднем в задънена улица и ни се струва, че няма смисъл да продължаваме, когато всичко в нас ни казва да се откажем, да спрем да опитваме, именно тогава си проличава разликата между зрялата личност и поведението на недораслия човек. Именно в този момент, ако имаме сила да продължим, хоризонтът ще се проясни и ще видим първите признаци на успех, който ще бъде само наш. С постоянството ще дойде и успеха. Хората, които са преуспели често пъти са описвани като хладнокръвни личности, понякога безмилостни. Често това е недоразумение - това, което те притежават е сила на волята, която обединяват с постоянството в опитите си да конкретизират своите желания, за да осъществят целите си. Повечето хора са готови да се откажат от стремежите си и да зарежат всичко при първата трудност.

5. Старание

"Вашият син ще се справя много по-добре, ако е малко по-старателен"

Чували сме неведнъж тази реплика в училище. Това е умението ни да бъдем прилежни при извършване на дадена задача.

Ако се замислим добре, всички тези фактори ни поставят пред една сериозна действителност - нашето усещане за отговорност. Може да изглежда банално, но е така. Често пъти хората са склонни да обвиняват някой или нещо за това, че не успяват да постигнат целите си. Винаги има някаква външна причина, която оправдава липсата на резултати - "пазарът е в криза...", "шефът ми не става за нищо...", "клиентите нищо не разбират.." Защото е много по-лесно да обвиним другите, а не себе си, признавайки че всъщност само и единствено ние сме отговорни за нашите действия или липсата на действия. Не е лесно всеки ден да бъдем амбициозни, волеви, смели, постоянни и старателни във всичко, което правим, задавайки си въпроса: "Какво мога да направя аз? Как мога да повиша качеството на моя живот, поемайки отговорността да стана успешен търговец?"

Да си представим, че дейността на търговеца преминава през тази мислена линия:
Цел (мотивация) → Планиране (време) → Срещи (инструменти) →
Анализ (проверка) → Подготовка (гориво)

1. Цел = Мотивация

Думата "мотивация" произлиза от "мотив" и "действие". Това е вътрешния импулс, който произлиза от ясната представа къде искаме да отидем и какво ни води. Затова мотивацията може да бъде приемана като истинската тайна за успеха: хората, които са успели знаят много добре, какво искат, защо и най-вече веднага предприемат действия, за да го постигнат. С две думи - мотивирани са.
Онова, което ни кара да действаме по определен начин не е целта, която преследваме, а по-скоро защо я преследваме. Мотивацията ни не е свързана с целта сама по себе си, а с онова, което тя ни носи.

''Човек без цел е като лодка без весла.''

Да помислим за ситуации, в които сме били особено мотивирани и решителността ни не се е забавила във времето. Със сигурност целта ни е била важна и специална, осъществяването й е щяло да ни направи щастливи. Накратко - струвало си е да положим усилия. Ако знаем какво искаме и то е истински важно за нас, ще започнем да действаме с правилната мотивация.

2. Планиране

Ясно е, че едно пътуване не може да се предприеме без да е ясен пътя. В продажбите това се нарича управление на времето - стъпките по пътя, които трябва да измина всеки ден, всяка седмица, всеки месец.

3. Срещи
"Дайте ми средно интелигентен мъж, който е в състояние да среща 4/5 човека на ден и аз ще направя от него най-богатия човек на света" (Франк Беджър)

4. Анализ и проверка

Не съществуват пътувания, които се правят със затворени очи, от време на време се гледа картата, пътните табели, ориентирите, за да разберем дали се движим по правилния път и къде сме спрямо крайната точка, до която искаме да стигнем.

5. Подготовка

Не може да се осъществим едно пътуване на един дъх. От време на време трябва да спираме и да зареждаме силите си. Това може да стане чрез посещение да професионални обучения, тренинги и семинари. Информацията, която получаваме по време на тези срещи, дискусиите и обмяната на опит с колеги от нашата сфера винаги може да ни даде нови идеи и да ни насочи в посока, която да ни отведе до по-добри резултати.
Късметът е онова, което се случва, когато подготовката срещне възможностите.

''Който не умее да се усмихва, да не отваря магазин.''

''Който мисли позитивно в живота си , лесно завързва запознанства." Хората обичат да са заобиколени с позитивни лица, които имат вътрешно позитивно отношение.
Няма никакъв смисъл в това да се подготвяме много внимателно, да бъдем на върха на техническата си подготовка, ако при клиента се появим с намръщено или унило лице. Ако говорим само за болка, страдания, трудности, проблеми, провали.. ще ни се случват само тези неща, защото ние неусетно се превръщаме в онова, което мислим. Това един безсъзнателен и реален процес.
Ако се концентрираме с ентусиазъм върху нашите способности и умения ще успеем да достигнем всеки връх, към който се стремим.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Успешните търговци днес – ключови фактори за пазарен успех 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.