Създаване на нов продукт в хранителната индустрия


Категория на документа: Маркетинг
К У Р С О В А З А Д А Ч А

Създаване на нов продукт в хранителната индустрия

I. Въведение

Продуктът - това е всичко, което удовлетворява нуждите и потребностите на индивида и обществото и се предлага на пазара с цел привличане на вниманието, купуване, използване или потребление. Това могат да бъдат физически обекти, услуги, идеи, места, организации и др.

Под нов продукт се разбира модификацията на съществуващия продукт или нововъведение, което е ново за фирмата, която го предлага на пазара. Стоковата политика на фирмата трябва да бъде насочена в бъдещето и да отчита факта, че всички стоки рано или късно ще напуснат пазара, затова е необходимо постоянно да се планират иновации.

Фирма "Джана" ЕООД ще сервира Пиле с естрагон и лимонов ориз като основно ястие в гр. Варна в ресторант "Романтика" - заведение с висок клас на обслужване, в който мениджърите изключително много държат на оригиналността на своите рецепти. В тяхното меню са включени и ястия с имена, познати сред повечето клиенти, но преработени от шеф-готвачите и собственици на ресторанта, базиращи се на собствения си дългогодишен опит, така че да доставят удоволствие и на най-капризните им клиенти.

II. Проучване на пазара. Идентифициране на потребностите

Голям брой от реномираните ресторанти в град Варна през последните години започват да предлагат на своите клиенти оригинални рецепти и нови ястия. Те включват в своите менюта храни със специфичен вкус - някои залагат на комбинациите сладко-солено, сладко-кисело и др., други започват да се придържат към японската кухня, към средиземноморската, трети се придържат към външния вид на ястията.

Ресторантите тип "кръчма" пък от своя страна избират да предлагат порции с голям грамаж, но нямат изисквания за отлично качество. Често хигиената в този вид заведения за хранене е ниска или изключително ниска както относно помещенията, така и във връзка с храната.

Имайки предвид горепосоченото, мениджърите на ресторант "Романтика" са взели решение да предлагат ястия, които включват в състава си познати комбинации, които са съвсем класически и харесвани от посетителите на всякакъв вид ресторанти, но по по-различен начин. Затова и съм избрала да предложа пиле с лимонов ориз и подправката Естрагон, която е сравнително непозната за мнозинството в България и рядко се използва от домакините.

Ресторант "Романтика" не е луксозен ресторант. Мениджърите му залагат на уюта и интересните рецепти в менюто си. Не е добро обаче неговото местоположение, тъй като се намира в началото на ж.р. Славейков и е на далечно разстояние от останалите квартали. Затова и неговите основни конкуренти са в района на ж.р. Славейков. Това са:

Ресторант
Кратко описание
Цени
"При Румен"
* голям грамаж;
* ниско качество на храната;
* еднообразно меню
* класически, обикновени ястия;
* неуютна обстановка
Средни
Например вечеря за един човек в този ресторант е на средна стойност 10-15лв.
"Мистрал"
* малък грамаж;
* ниско качество на храната;
* еднообразно меню;
* класически, обикновени ястия;
* жива музика;
* неуютна обстановка
Ниски
Например вечеря за един човек в този ресторант е на средна стойност 6-10лв.
"Тони 2000"
* средно качество на храната;
* богато меню;
* средно качество на обслужването;
* уютна обстановка
Средни
Например вечеря за един човек в този ресторант е на средна стойност 10-15лв.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Създаване на нов продукт в хранителната индустрия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.