Социален маркетинг


Категория на документа: Маркетинг


6. Насърчаване осезаемо целта или услугата, за подпомогане на целева аудитория да осъществи желаното поведение.

Много често в практиката осезаемите цели и услуги се разглеждат като незадължителен елемент на социалния маркетинг, но в част от случаите именно те се оказват необходими за подпомагане на целевата аудитория да осъществи конкретно поведение, за нейното поощряване, за отстраняване на бариерите и за подкрепяне на желаните действия. Те създават благоприятни възможности за бренда и правят кампанията по-разбираема и конкретна, обезпечавайки я с повече внимание, привлекателност и възможност за запаметяване. Изключително успешни и известни са редица кампании, част от които са подкрепени от различни държавни агенции:
- кампания за почистване на околната среда;
- разделно събиране на смет;
- телефон на доверието за подкрепа на хора, пострадали от домашно насилие;
- кампании за превенция на рака на гърдата и други болести;
- кампании за предотвратяване на пътните произшествия.
7. Използване на такива непарични стимули с цел предизвикване у целевата аудитория на усещане за признание и оценка на достигнатото.

За да се приложи този принцип, е необходимо компанията да определи какво точно може да даде на своята целева аудитория в знак на признание и оценка на усилията и разходите, свързани с промяната на поведението - допълнителното разходване на време, отказа от навиците, създаване на допълнителни неудобства, разход на допълнителни парични средства или морален дискомфорт. В тези случаи е необходимо да се предостави подарък на целевата аудитория. Тези подаръци много често са неочаквани и имат психологическа ценност за клиентите:
- Специални стикери за внимателните шофьори;
- Писмо до хора, които са отказали цигарите;
- Статия за компании, които подпомагат по всякакъв начин
- почистването на околната среда, възрастните хора, хората в неравностойно положение, изоставени деца в домове и др.
8. Използване на средствата за масова комуникация в момента на съгласие от страна на целевата аудитория.

Много мениджъри, които използват социалния маркетинг, считат, че идеалният момент за обръщение към целевата аудитория настъпва тогава, когато членовете й се оказват на прага на избора между различни, нерядко конкуриращи се варианти на поведение.5Хората се оказват на кръстопът: желаното от компанията поведение съответства на едни критерии, които са избрани от членовете на целевата аудитория, а от друга страна на нежеланото от компанията конкурентно поведение.

Принципите и методите на социалния маркетинг са приложими там, където маркетинговите усилия на компаниите се целят към такава промяна на поведението на хората, която позволява да се подобри тяхното здраве, да се избегнат трамвите, да се защити природата или да се подобрят локалните общества. Поведението винаги е в центъра на социалния маркетинг.
Маркетинг в социалните мрежи

Тенденциите, в последните няколко години, налагат социалния маркетинг като задължителна част от цялостните решения за успешно онлайн присъствие. Основната причина е масовата ангажираност на потенциални и настоящи клиенти с водещите социални мрежи.

Социалните платформи като: Facebook, YouTube, LinkedIn, MySpace, Digg и др., дават възможност за намиране и/или изграждане на сериозни социални общности, които:
- споделят общи интереси
- говорят на разбираем език
- изграждат доверие и престиж за фирмите, които участват
- промотират продукти и/или услуги сред огромна аудитория от потребители

Марктетингът в социалните мрежи помага както на големите фирми, да поддържат своето реноме и да презентират новите си продукти/услуги, така и на най-малките предприемачи и фирми, които тепърва започват да популяризират своя бизнес. За разлика от новосъздадените фирмените сайтове, които се нуждаят от 6-12месеца, за да бъдат равностойно индексирани от водещите търсачки, Google, Bing, Yahoo, Ask, социалният маркетинг позволява незабавното "изплуване" на бизнеса, марката , продуктите, услугите сред таргетирани групи от хора. Добре планираният социален маркетинг гарантира сериозен трафик в кратки срокове.
Писането по стените на социалните мрежи е част от културата на новото поколение. Участието на бизнеса в тези мрежи става все по-важна и неразделна част от успешните модели за промотиране .

Интернет рекламата все още не може да навлезе толкова широко, колкото рекламата в другите рекламни канали. Това поне се наблюдава силно в България. Все пак темповете на развитие на рекламата в Интернет са доста бързи и тенденцията върви към увеличаване. Разнообразието на Интернет реклама не е никак малко. Най-често използвани остават текстовите линкове. Тяхната основна задача е да носят трафик към съответния сайт. Друга важна функция, която имат текстовите линкове, освен за Интернет реклама, е оптимизацията на рекламирания сайт. Оптимизацията на сайт е много важно нещо. Разбира се, преди да се пристъпи към самата оптимизация, трябва да намерите някой за изработка на сайта ви. СЕОоптимизацията помага сайтът ви да излиза по-напред в търсачките - като Google и Yahoo, например. Днес почти всеки използва Google, така че сами преценете колко напред искате да излизате при търсения на различни фрази, от което зависят и посещенията на страницата ви. Обърнете внимание на оптимизацията.

Онлайн събитията също могат да представляват Интернет реклама. Това са например онлайн игрии конкурси. Освен с цел забавление, могат да се организират и събития като онлайн семинари. За отделни промоции, често се прави и Интернет реклама под формата на промостраница или промо сайт.

Мейлинг кампаниите, познати по-добре като спам, също са вариант за Интернет реклама.

Проблеми при продаването на продукти в Интернет

За успешното продаване на различни продукти в Интернет се използват различни стратегии, които подтикват или предразполагат посетителите да купуват. Ако не се спазват определени "закони", може никога да не осъществите продажба. Трябва да се стремите да не допускате нито един от тях да е сгрешен, защото само в съвкупност правят един сайт добре организиран. За какви проблеми става въпрос? Например като:
- лош дизайн
- подбиране на лош текстов формат
- прекалено много реклами
- използване на прекалено много ефекти
- липса на лични данни/начини за връзка
- неподходящо подреждане на информацията
- прекалено много излишни обяснения за продукта, който не вълнуват купувача
- бавно зареждане
- липса на мета тагове и описаниеСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Социален маркетинг 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.