Проучването на състоянието на опаковката на ароматизатори


Категория на документа: Маркетинг
дисциплина "ОПАКОВКА НА ПРОДУКТИТЕ"
Курсова работа
на тема:
Проучване състоянието на опаковката и маркировката на ароматизатори "Еър Уик"

Изготвили: Проверил:
Варна

I.Tеоретична част
1.Класификация на опаковките

Продуктовата категория, която ще изследваме е ароматизатори. Те се отличават с голямо разнообразие, както по предназначение, така и по стил и опаковка.

Основно за опаковката на този вид продукт е, че трябва да осигурява защитна функция, тъй ароматизаторите служат за по-дълъг период от време, за разлика от други продукти, които се използват наведнъж. Съдържанието на продукта трябва да запази своите свойства, дори и след първоначалното отваряне, което прави защитната функция особено важна .

Ароматизаторите, както вече отбелязохме са разнообразни по вид, затова ще се фокусираме върху продуктите, произведени от фирма Еър Уик

Тази компания предлага широка гама от ароматизатори, които се предлагат в различни видове опаковки, спрейове, ароматни свещи, гел стик и др., изработени от разлини материали като стъкло, метал, пластмаса, хартия и т.н..

> По предназначение

* Потребителска-има си характерна специфика на опаковката. Всеки продукт, спрямо своите качества и предназначение, е разпределен в определена опаковка. Спрейовете за ароматизиране на въздух и освежаване на мебели, например, се предлагат в бутилирано състояние с впъскващ механизъм, докато ароматните свещи са разположени в стъклени чаши, които да са топлоустойчиви. Свещите имат и вторична опаковка(хартиена), която да предпази от същинската част на ароматизатора, както и да даде информация за продукта, неговата специфика, качество и упетреба.

* Траспортна опаковка- съществува транспортна опаковка за пренос от производител до до търговеца на едро в страната. Тази опаковка е с по-устойчиво покритие, с по-големи размери, тъй като се стреми да събере възможно по-голям брой продукция. Най често е с предпазни свойства, а не толкова с рекламна и информационна цел. Вторият вид транспортна опаковка е от търговеца на едро до търговците на дребно в пазарната среда. Тези опаковки също имат защитна функция, но за тях е характерно, че съдържат по-голям набор от реквизитите за опаковка-съдържат наименованието на продукта, производителя и името на дистрибутора. Тази опаковка е за еднократна употреба, следствие на което е предназначена за рециклиране.

> Според възможността за промяна на формата

* Същинската опаковка на продуктите е с твърда форма, тъй като не променя характеристиките си след консумация на продукта. Независимо дали в пълно или празно състояние, опаковките на ароматизаторите остават в един и същ вид.

> В зависимост от приложението

* Опаковката на ароматизатори съдържа в своите характеристики част от трите вида опаковки според тяхното приложение.

Специална- продуктите от този вид се отличават със специфични особености, неприсъщи за останалите продукти от рзлични категории. При някои от ароматизаторите (спрейовете например) се наблюдава трудоемкост при създаването на опаковките-помпи, пулверизатори, без помощта на които упетребата на ароматизаторите не може да бъде осъществена.

Универсална- транспортната опаковка на ароматизаторите позволява опаковането на различни продукти в нея, докато същинската опаковка на продукта ограничава потреблението и за други стоки.

Стифируема- преди да бъдат подредени в търговските обекти, когато продуктите са в транспортната си опаковка, е възможно подреждането им по начин, който спестява пространство(кашоните могат да бъдат подредени един върху друг, поради правилната си форма), докато в търговската мрежа, когато ароматизаторите се предлагат на дребно, опаковката не позволява да бъдат подредени по този начин. Единствено свещите, които са с вторична хартиена опаковка, могат да бъдат подредени хоризонтално, без това да нарушава опаковката и съществената част на продукта.

> Според материала, от който са изработени

* Ароматизаторите Air Wick се отличават с разнообразие по отношение материала на опаковката, който е присъщ за тях. Това се дължи на широката гама от продукти, предназначени за различна употреба. Консистенцията на ароматизаторите се отличава с нееднаквост , което налага подбор на няколко вида материал на опаковката, спрямо съдържанието в нея. Най-широко използвани материали са металът, стъклото и пластмасата. Те изпълняват защитна функция на опаковката, в други случаи продуктът би представлявал заплаха при упетреба, поради специфичните си свойства.

Материал
Дял (%)
Метал
45%
Стъкло
30Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Проучването на състоянието на опаковката на ароматизатори 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.