Проект по маркетинг


Категория на документа: Маркетинг


3. Да се направят изводи и препоръки.

4. Анализ и представяне на обобщените резултати

Загорка АД е наследник на стари пивоварни традиции с над 100-годишна история. Компанията се утвърждава като българската марка еталон за българите. През последните години производството и продажбите на Загорка АД се движат с възходящо развитие и компанията нееднократно успява да извоюва лидерските позиции на пазара на пиво. Загорка АД притежава балансирано портфолио от печеливши търговски марки във всички ценови сегменти: Загорка, Ариана, Столично, и корпоративните: Heineken, Amstel, Starobrno и Kaiser. Загорка АД изнася в различни страни. Продукти с марката Загорка се експортират в САЩ, Гърция, Великобритания, Испания, Португалия и други. От приватизацията на пивоварната през 1994 до 2007 г. "Загорка" АД инвестира над 90 млн. евро. в модернизация и разширяване на производството, с което се превръща в най-модерната пивоварна в България. През 1998 г. "Загорка" АД е първото предприятие от сектора на хранително-вкусовата и питейната индустрия и първата пивоварна компания от Централна и Източна Европа, сертифицирана по международния стандарт ISO 9002. През ноември 2005 г. компанията е сертифицирана по нова интегрирана система за управление на качеството и околната среда ISO 14 001:2004. Пивоварната на компанията се намира в Стара Загора, където се произвеждат българските марки Загорка, Ариана и Столично, а от корпоративните Amstel и Kaiser. Като част от Heineken N.V., Загорка АД внася на българския пазар корпоративните брандове: Heineken и Starobrno.

"Загорка" АД притежава балансирано продуктово портфолио от бири във всички ценови сегменти.

Стратегията на Загорка АД е да работи за запазване на лидерската си позиция. За да постигне целите си, компанията предвижда амбициозна инвестиционна програма, предизвикателства и интересни маркетингови инициативи за потребителите и партньорите.

Успехът на компанията е резултат от няколко основни фактора - добре развитото портфолио от местни и международни марки, инвестициите в пивоварната и развитието на човешките ресурси в организацията. Растежът на компанията, нейната стабилност и благосъстояние се дължат на доброто представяне на стратегическите марки Загорка, Ариана и Хайнекен.

Загорка АД формира и прогнозира асортиментната си структура, като определя разнообразието от напитки, което отговаря на потребностите на отделните групи потребители. Удовлетворяването на потребностите на населението от бира изисква от Загорка АД не само да изпълнява плана за произведена продукция, но и да следи номенклатурата, асортимента и качеството на произвежданата бира.

Компанията произвежда три български марки - "Загорка", "Ариана", " Столично" и пет чуждестранни лицензни марки - "Heineken", "Amstel", "Murphy's", "Starobrno", и "Kaiser". Най- големи продажби компанията реализира от марките Загорка, Ариана и "Heineken". "Загорка" специално е най-силната марка на пивоварната. Тя се олицетворява с България, футбола и най-вече с високото си качество.

"Загорка" принадлежи към т.нар. "местен премиален" клас. "Загорка" АД разчита на имиджа на своите търговски марки при реализиране на продажби и успешен бизнес.

Основен принос за високите нива на продажби има Ариана, която е най-продаваната бира в страната ни. В края на 2012 продажбите на Ариана надминаха 1 000 000 hl. Марката Ариана Тъмно, част от стоковата номенклатура на пивоварната, е най-продаваната в сегмента на тъмните бири, а иновацията Ариана Радлер е лидер в сегмента на бирените миксове.

Водеща е марката Загорка също заема голям относителен дял в асортиментната структура. В съзвучие с нуждите на консуматорите и развиващите се пазарни тенденции през май марката лансира нова опаковка - PET бутилка от 2 л. Пивоварна Загорка отбеляза своята 110 годишнина с редица активности на пазара, сред които се отличават юбилейни опаковки (кен) на едноименната марка, станали обект на колекционерство.

Най-бързо растящият стратегически бранд в асортиментната структура на Загора АД е Хайнекен. Oсновни причини за успешните резултати са добрата дистрибуция, запомнящата се и изненадваща рекламна комуникация и активациите на локално ниво.

Освен отличното пазарно представяне, стратегическите марки на компанията бележат успех и във Facebook - Ариана и Загорка са бирените брандове с най-много фенове в социалната мрежа, съответно с повече от 122 000 и 114 000 фена.

Компания "Загорка" АД е лидер в каналите Модерна търговия и Заведения през 2012.

5. Изводи за състоянието на изследвания проблем

"Планирането на асортиментната политика на една фирма изисква да се вземат множество управленски решения относно особеностите на стоковата номенклатура, стоковия асортимент, използването на маркови наименования, опаковката и обслужването на клиента."2

"Загорка" АД се отличава с добре развитото портфолио от местни и международни марки, инвестициите в пивоварната и развитието на човешките ресурси в организацията. Растежът на компанията, нейната стабилност и благосъстояние се дължат на доброто представяне на стратегическите марки Загорка, Ариана и Хайнекен.

Като цяло асортимента на "Загорка" АД се разраства постоянно.

Компанията се фокусира върху иновациите. След като през 2011 на пазара е представен продуктът без аналог в страната ни - Zagorka Rezerva 2011, пивоварната продължава с успешните иновации и в началото на летния сезон лансира Ариана Радлер и Zagorka Fusion. Тези иновативни продукти създават предпоставки за разширяването на категорията и поддържат интереса на консуматора.

Новата напитка Zagorka FUSION е комбинация от плътния вкус на класическата бира Загорка и деликатната сладост на ароматно бяло грозде. Това е вторият иновативен продукт, представен от марката за последната половин година, след като през изминалия зимен сезон Zagorka Rezerva 2011 постига успех сред българските консуматори. Напитката се радва на засилено търсене на пазара и генерира сериозен отзвук сред потребителите и в социалните мрежи. Загорка за пореден път предлага продукт без аналог на пазара и създава предпоставка за развитието на нова категория, която набира популярност в страна ни - бирените миксове, посочват от компанията.

Zagorka FUSION излиза на пазара в началото на летния сезон и е насочена към младите и динамични хора, които традиционно консумират коктейлни и нискоалкохолни напитки и не се страхуват да експериментират и да откриват нови удоволствия. Новият продукт е с нискоалкохолно съдържание - 2 % и плодов вкус и аромат.

Ариана е първата марка в страната, която пуска радлер в PET разфасовка, в отговор на нарастващата тенденцията при продажбите на бира в PET опаковки. В края на 2012 "Загорка" АД представя на пазара новата реколта на Zagorka Rezerva.

Доказателство и за високото качество на марките от портфолиото на компанията са призовете, които са присъдени през юни 2012 от Monde Selection. Най-големият международен институт за качеството на потребителски продукти отличи със златни медали Ариана, Ариана Тъмно, Загорка и Zagorka Rezerva.

В условията на икономическата криза и ограничените бюджети за реклама, с които повечето големи компании трябва да се справят, се използват именно новаторските и творческите идеи, защото те винаги биват забелязани и запомнени от потребителите.

Тъй като Загорка АД винаги е била прогресивна компания, логично ще продължава да инвестира в нововъведения и иновационни технологии и в бъдеще и разширяване на асортиментната структура.

Формирането на асортимента, може да се осъществява с различни методи, в зависимост от мащаба на продажбите, спецификата на произведената продукция, целите и задачите, стоящи пред производителя- Загорка АД.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Проект по маркетинг 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.