Пазарни сегменти на конкретен туристически обект в България


Категория на документа: Маркетинг


> Туристи- еколози
> Туристи- спортисти
> Еколози

3. Характеристика на сегментите
През летните месеци пещерата бива посещавана предимно от чужденци, дялът на българските посетители е около 40%. Различните езици, които практикуват екскурзоводите, правят забележителността още по- интересна за чуждестранните посетители.
Няма ограничения във възрастта на посетителите. Както малки, така и големи могат да се запознаят с различните скални образувания и истински перли, образувани от стичащата се вода в продължение на хилядолетия.
Относно цената на развлечението, билетите за посещение за чужденци и българи са с еднаква стойност, но тя е по силите на средно- статистическия българин. Децата, студентите, както и организираните групи ползват намаление.
Несемейните туристи имат възможността да сключат брак в една доста различна и вълнуваща обстановка. Пещерата разполага с ритуална зала, където могат да се съберат всички гости. Има интерес и от вече семейни двойки, които желаят да подновят своя брак на едно наистина нетрадиционно място.
Туристите еколози предпочитат да прекарат ваканцията си сред природата и забележителностите, а не в някой град.
Особено голям е интересът на туристите- спортисти. Те не проявяват интерес към ваканция, която не предлага никаква спортна дейност. Неосветената част от пещерата предлага екстремни спускания с въжета, катерене по стръмни скали и преход с лодки. Не само спортисти, но и много търсачи на силни усещания преминават двата екстремни маршрута.
4. За 2012 година основни пазарни сегменти на Ягодинската пещера са:
* Българи- 40%
* Руснаци- 25%
* Англичани- 10%
* Германци- 10%
* Македонци- 5%
* Датчани- 4%
* Поляци- 3%
* Украинци- 3%

фиг.1 Дялово разпределение

5. За по- голяма посещаемост на обекта биха могли да се създадат взаимоотношения с различни туристически агенции, работещи с гърци, турци, румънци.
Маршрутните превози, които се предоставят от язовир Тешел до пещерата би трябвало да са безплатни, в противен случай цената на посещение за тези, които не могат да стигнат до туристическия обект се увеличава двойно, което би намалило посещаемостта.
Безплатно посещение на организатори на пътувания би повишило интересът както на различните фирми, така впоследствие и на техните клиенти.

6. Пускането на телевизионна реклама на обекта в страните съседки на България и в Бълария би повишил общия интерес. Ако посланието е свързано с изключително предложение, като например " Всеки стотен посетител получава ваучер за екскурзия за двама в рамките на България на стойност Х лв" повече хора биха се позаинтересовали, дори и да не са любители на пещерите и силните усещания.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Пазарни сегменти на конкретен туристически обект в България 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.