Пазарни сегменти на конкретен туристически обект в България


Категория на документа: Маркетинг


ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА

ПО "МАРКЕТИНГ В ТУРИЗМА"
ТЕМА:"ПАЗАРНИ СЕГМЕНТИ НА КОНКРЕТЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТ В БЪЛГАРИЯ"
ИЗГОТВИЛ:
ПРОВЕРИЛ:СЪДЪРЖАНИЕ:

1. Представяне на избрания туристически обект.
2. Разграничаване и посочване на пазарните сегменти на обекта.
3. Кратка характеристика на всеки от разграничените сегменти.
4. Анализ и оценка на сегментната структура на обекта (относителни дялове, изменения, адекватност на предлагането на обекта).
5. Предложения за промени в сегментната структура на обекта.
6. Предложение и аргументация за USP - рекламно послание спрямо един от целевите пазарни сегменти на обекта.

Ягодинска пещера

1.Ягодинска пещера се намира на 20 км южно от Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на река Буйновска (началото на река Въча), която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България - Буйновско с дължина 7 км.

До пещерата се стига по шосето Девин - Доспат, като се завива вляво при стената на язовир Тешел. Поради това, че пътят от Тешел до пещерата е еднолентов и над 35 местни автобуси не могат да се придвижат, се предлагат маршрутни превози. Пред пещерата има паркинг и ресторант.
Пещерата работи целогодишно. Влиза се на всеки кръгъл час с екскурзовод. Първото влизане е в 09:00, а последното - в 16:00. Обедна почивка от 12:00 до 13:00 се ползва по преценка на уредника.
Билетите са индивидуални, издават се и фактури, има разлика в цените за деца и възрастни, има групови намаления, както и намаления за студенти.

Със своите 10500 метра Ягодинска пещера е третата по дължина в България и най-дългата в Родопите. Образувана в протерозойски мрамори, тя е на три основни нива и две междинни. Третият етаж е благоустроен през 1971-1982, като туристическото трасе е 1100 метра. Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут - сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания - пещерните перли. Общо 22 вида образувания от световно известни 28 вида.
Само една част от Ягодинската пещера е благоустроена и се посещава ежедневно от стотици туристи. Останалата неосветена част е обхваната от два екстремни маршрута, които също предлагаме за посещение.

Двата маршрута са с различна трудност на преодоляване: първият е малко по-труден и с повече препятствия от втория, но практиката досега показва, че е предпочитан, заради по-големите емоции. От друга страна вторият преход е с повече пещерни образувания, които очароват с красотата си.

В пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракосъчетания.

Температурата на благоустроения участък е 6ºС - постоянна, целогодишна, влажност - 85%-91%. Надморска височина на входа - 930 метра, изход - 937 метра, денивелация +7 метра (равна и хоризонтална).
От животинския свят се срещат различни видове прилепи, пещерни скакалци, паячета, троглобионти с представител комподей и други, а от флората - лишеи, мъхове, плесени и гъби.

2. Пещерата е подходяща за посещение от почти всякакви туристически групи.
> Според националността:
-Българи
-Руснаци
-Англичани
-Германци
-Македонци
-Датчани
-Поляци
-Украинци
> Според възрастта: тук попадат всички възрастови групи.
> Според дохода: от развлечението могат да се възползват както по- заможни, така и не толкова заможни туристи.
> Според социалната група: тук попадат всички социални групи.
> Семейни и несемейни туристи
> Организирани туристиСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Пазарни сегменти на конкретен туристически обект в България 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.