Отчет по специализирана практика по маркетинг в телевизия


Категория на документа: Маркетинг


Бургаски свободен университет
Център по икономически и управленски науки

ОТЧЕТ ПО СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПРАКТИКА ПО МАРКЕТИНГ В "RN MEDIA GROUP - ТЕЛЕВИЗИЯ КАНАЛ 0 "

Изготвил: Вениамин Минков

Факултетен № 10211003

специалност: Маркетинг, 4 курс

1. Стопанска или нестопанска организация, в която е проведен

Стажът е проведен във телевизия RN Media Group , гр. Бургас Телевизия "Канал 0" е най-значимата кабелна и ефирна телевизия в Бургаска област.
Кабелна телевизия RN е създадена 1993г.

През същата година започва изграждането на кабелната мрежа на теритирията на гр.Бургас. За период от 5 години компанията изгражда кабелни мрежи във всички населени места в Бургас и региона. През 1994г създава собствен телевизионен канал - "Канал0". През 1996г получава лиценз и започва ефирно излъчване на програмата в Бургаска област. През 2002г Кабелна телевизия RN закупува контролният пакет акции от регионалния ежедневник вестник "Компас". След направените инвестиции вестникът става най-четеното регионално издание. През същата година бе създаден и електронен вариант на вестник "Компас" на адрес: www.kompasbg.com . На 01 юни 2003 г. RN издава за националният пазар пълноцветно, луксозно списание "Вирджиния".
През 2004 Кабелна телевизия RN купува Бургаската радиостанция "МАЯ" и прави първият в България Медиапул - RN Mediagroup. Радиостанцията е оборудвана с най модерна техника и за 3 месеца става номер 1 в региона с над 80% слушаемост. На 6.11.2005 RN Mediagroup започна излъчването на цифрови програми по кабелната си мрежа. Първият кабелен оператор в България, който преминава изцяло на цифрови телевизионни и радио програми.
150 телевизионни и 130 радио програми се ретранслират по кабелната мрежа на RN Mediagroup. Дигиталните приемници се раздават безплатно на абонатите без финансови ангажименти.
Цифраовата главна станция е изградена с оборудване на американската фирма ADTEC, Scopus, Motorola , SantificAtlanta, Galery IP а цифровите сетопбоксове за крайните клиени са произведени от водеща в областа корейска компания Globalteq. Абонатите на кабелната мрежа на RN Mediagroup могат да ползват също и интернет и телефонни услуги. Партнюр на RN Mediagroup в телефонните услуги е TPN Telecom Partners Network a качеството на международният телефонен трафик е гарантирано от British Telecom.
През 2006г. RN Mediagroup предлага на своите клиенти и платени телевизионни програми благодарение на кодиращата сиситема CONAX . Филмови , спортни еротични и PPV програми могат да приемат абонатите както и да се възползват от интерактивност в услугите за поръчка на филми , предавания и поздрави чрез мобилни SMS и други. В новото хилядолети компанията влезе с девиза:

2. Предмет на дейност

От 1993 година досега ние успяхме да се наложим като сериозна медия, която отразява обективно и безпристрастно събитията и отстоява общественото мнение и възгледите на съвременното поколение в Югоизточна България. В края на1994 г. нашата програмна схема стартира с първата емисия "Новини" по Коледа, с водещ Катерина Пеева, с включване на живо точно в 23:55 ч. на 31.12.1994 година, когато пред камерата застават Катерина Пеева и Димитър Димитров. С това включване се поставя и началото на първото предаване на КАНАЛ 0 "В ефир". През октомври 1996 г. КАНАЛ 0 става ефирна телевизия и се излъчва на 28-ми канал UHF за региона на гр. Бургас. Много известни личности от журналистическите среди са започнали професионалния си път при нас. В новинарския ни екип са работили Веселина Павлова, Златомира Карагеоргиева, Галя Райкова, Деана Желязкова, Катерина Пеева, Диляна Базелкова, Елена Димитрова, Марин Маринов, Елена Вълкова, Гради Градев, Нели Колева, Таня Спасова, Кристина Ламбова, Женя Петкова, Деляна Вапцарова, Галя Тенева, а с вас все още са Натали Аведисян, Пепа Костадинова, Красимира Иванова, Елена Танева и Катя Николова. Създател на първото ни предаване е Димитър Димитров. Веселият характер на "В ефир" провокира зрителя и го кара да се забавлява чрез директен разговор с водещите, осъществен посредством открития ни телефон. Впоследствие предаването започва да се излъчва на живо от дискотека "Трокадеро", където участие вземат и присъстващите, и телевизионните зрители, като такова предаване до момента не е правено в Бургас. Два месецапо-късно стартира телевизионното предаване "Златният квадрат", а след него и предаването "Магията на киното" с водещ Георги Сократов, който ни доближава до някои от тайните на седмото изкуство. Много известни личности са били гости в предаването "На празничния телефон" и на неговия водещ Петър Генчев. По същото време Томи Белчевски разисква нашумелите теми в своето публицистично предаване "Особено мнение". През този период стартират и още две предавания на КАНАЛ 0. Първото от тях е на Севда Гайдарова и се казва "С хляб и сол". В него водещата се обръща към родния ни фолклор и националната ни битийност. А второто предаване е "Странни дни" на Стефан Бобойчев. С цел винаги да е в полза на зрителя, да задоволява всичките му желания и да прекарва с него максимално дълго време, КАНАЛ 0 създава своя първи сутрешен блок "Утро". Водеща е бившата вече новинарка Деана Желязкова. А Катерина Пеева и Златина Маврова правят всичко възможно да следят модните тенденции в предаването си "Човекът в огледалото". Малко по-късно Нина Сарафова и Севда Гайдарова започват излъчването на авторските си предавания "Аз обичам Бургас" и "Имена", които отразяват културния облик на града ни и неговите велики хора.

3. Управленска структура

Начело на управлението на фирмата Катерина Пеева управител и собственик на фирмата . Във фирмата работят още ръководител на монтажа и специалисти по сглобяване на детайлите. Структурата на организацията логически връзки между управленските нива и функционалните области , построени в такава форма, която позволява най-ефективно постигане целите на организацията. Организационната структура е набор от отделните елементи на организацията, връзките и отношенията между тях, каналите за комуникация, информацията която тече по тези канали . Организационната структура може да се разглежда в две направления:
* Като способ за съчетаване и установяване на взаимовръзки между елементите на системата
* Като устойчиво единство на елементите , на техните връзки и отношения като цяло.
В теорията организационната структура се разделя на следните видове:
* Линейна
* Функционална
* Линейно-функционална (щабна)
* Дивизионална продуктова, потребителска, регионална
* Хибридна
* Проектна чиста проектна и матрична
Линейна структура
Предимства:
Връзките са преки, управленското въздействие е еднопосочно, каналите за комуникация са силно скъсени. Основен принцип е едноначалието. Правата и задълженията на всяко звено са точно фиксирани. Съществуват множество правила, норми на поведение, процедури, стандарти и др.,които помагат за точно определяне правата и задълженията на всеки. Може бързо да се реагира при проблемни ситуации. Отговорностите на мениджърите са много високи.
Недостатъци:
Мениджърите на отделните звена трябва да изпълняват всички функции, което води до понижаване качеството на тяхната работа и не позволява специализация. Понякога правилата, процедурите и стандартите се формализират до степен да пречат на работата. Тази структура е много статична липсва и гъвкавост, сковава инициативността и творчеството на служителите. Формата на организация, при която звената са изградени на базата на основни функционални области, които се развиват в организацията. Възможни са следните функционални области (отдели), като някои от тях може да липсват в конкретния случай или да се замести от други: Отдел производство, финанси, продажби, маркетинг, проучване и развитие, счетоводен, персонал, правен. Функционалната структура най-често се използва от малки и средни организации, които са с ограничен брой на предлаганите продукти или услуги и работят на подобни пазари. Предимства:
1.силна специализация на мениджърския персонал, който насочва усилията си само в една област, възможност за непосредствен контрол;
2.възможностите за професионално развитие за всеки от функционалните мениджъри или член от персонала са ясно определени;
3. по-ефективно използване на ресурсите, когато са съсредоточени в рамките на една функция;
4.всеки един от функционалните отдели сам разпределя ресурсите между подструктурните си звена и е заинтересован това да стане най-ефективно;
5.възможност за икономия на мащаб (звена и отдели, персонал);
6. по-добра координация на дейности по отдели;
7.повишаване на конкурентоспособността.
При тази структура отделните подразделения се създават около определени групи потребители.Използва се от фирми работещи в областта на търговията , финансите, издателски бизнес и други. Предимствата и недостатъците са като при продуктовата структура.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Отчет по специализирана практика по маркетинг в телевизия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.