Маркетингово разузнаване


Категория на документа: Маркетинг Приложения
Приложенията (Applications) специално за Фейсбук са отворени и всеки е поканен да разработва и добавя подобни. Тези приложения в най-честия случай са забавни тестове, игри и други подобни, с които се предоставя на потребителя възможност да се забавлява допълнително, да остави още информация за себе си и т.н. Немалка част от приложенията са маркетингови в основата си. В този смисъл всяка компания може безплатно да добави свое приложение, стига да разработи такова, и да го използва като допълнителен инструмент за своите маркетингови комуникации.
2.9. БЛОГ МАРКЕТИНГ
2.9.1. Същност и характерни особености и предназначение на блога
За блоговете като маркетингов инструмент се заговори сериозно след 2005 година.
Блогът е неформален комуникационен канал в Интернет. Той е единственият Уеб 2.0 инструмент, който може да се използва самостоятелно. В него се публикуват материали, които се сортират по хронологичен ред и по тематика. Специфичното е, че човекът (екипът), който го води, присъства с името и авторитета си за разлика от характерната досега онлайн анонимност (типична за форумите).
Материалите и коментарите се публикуват бързо и лесно, а потребителят знае с кого разговаря. Чрез администрацията на платформата част от коментарите могат да бъдат ограничавани (например ако не спазват добрия тон). Съдържанието на блоговете се индексира добре от търсещите машини.

Преди всичко блоговете са медии. Те вече са толкова влиятелни, че могат да бъдат определени като един от основните информационни канали, не само в Интернет.
Те са чудесна възможност за представяне на експертите в една организация. Със сигурност всяка успешна компания притежава специалисти, които могат да кажат много за сферата, в която работят. Минимална част от тях обаче получават достъп до традиционните медии. Корпоративният блог е собствена медия и чрез нея компанията може да покаже на света колко добри специалисти работят в нея. Този авторитет вдъхва допълнителна ценна увереност у потребителите. Чрез блога може да се покаже на клиентите, че зад стегнатия корпоративен имидж стоят живи хора с нормални странични занимания и човешки отношения помежду си. Блогът позволява да се събира информация директно от потребителите - тяхното мнение относно това как се справя компанията, как те виждат бранда, какво биха желали да се промени в работата.
На еднакво ниска цена до организацията могат да достигнат похвали или оплаквания за работата на отделните офиси на организацията в различните градове. Блогът също така е отличен инструмент, чрез който да бъде тестван нов продукт. Организирането на виртуална фокусна група не струва почти нищо, а може да даде ценна информация.
Медиите също обичат да четат блогове и напоследък го правят все по-често. По-освободеният тон в блога може да спечели на организацията симпатиите на медиите.
Чрез вътрешен блог (той може да бъде част от корпоративния, защитен с парола, или просто друг блог) служителите могат да споделят информация за текущи проекти, да координират и разпределят задачите си. Ръководството може да комуникира лесно с всички свои служители. Във вътрешния блог хората имат въз-можност да споделят впечатления от посетени семинари или интересни срещи.
Блогът е също чудесен HR инструмент. Там може да се публикуват свободни работни места и да се води предварителна дискусия с някой от кандидатите. По-ценното е, че кандидатите имат възможност да научат повече за организацията, екипа и атмосферата във фирмата и имат по-ясна представа къде кандидатстват.
Как трябва да се развива корпоративният блог?
Един зле поддържан блог носи много повече негативи на компанията, отколкото липсата на блог. Той трябва да бъде достатъчно ясно брандиран. За да се превърне читателят в клиент, трябва да е разбираемо на кого е блогът, защо е създаден, кой стои зад него и защо може да му се довери.
Решението една организация да влезе в блогосферата е лесно и евтино. По-трудно е блогът да се поддържа на ниво, да има дългосрочна стратегия, която да следва, и екип, който стои зад него.
Преди да се създаде корпоративен блог, компанията трябва да е наясно какво пишат другите блогърите за нея и да се намесва в дискусиите. След като блогът бъде пуснат онлайн, следва най-трудната стъпка - той да стане част от глобалната блог общност. Да бъде четен, коментиран и цитиран.
Съдържанието е най-важният елемент на един блог. То трябва да бъде актуално и интересно поднесено на неформален език. В началото в него трябва да се пише поне веднъж седмично. Трябва да се усещат личностно присъствие и емоция в текстовете. Допуснатите правописни грешки (допуснати от бързане или разсеяност) тук не вредят толкова, колкото ако са на корпоративния сайт.
Организацията трябва да насърчава дебата, да дава глас на повече свои потребители, да отговаря на коментарите и не на последно място - да се включва в дискусиите и в чуждите блогове.
За да се увеличи авторитетът на блога, са нужни много линкове. Както към, така и от други блогове. Не трябва да се пропускат и връзките с корпоративния сайт.
Самият блог може да се промотира и комуникира почти наравно с уеб сайта. Например адресът му може да се постави в подписа на всички служители, които изпращат писма от служебната си електронна поща. В същото време обичайна практика е заглавията на последните постове да се визуализират в началната страница на корпоративния сайт.
Блогът трябва да бъде истински и да излъчва доверие. Ако от него често излизат необработени прессъобщения, това по-скоро ще му навреди, отколкото да го популяризира. Появата на корпоративен блог буди интерес, но след това той бавно започва да трупа доверие и да доказва, че зад него стоят не само фирмените PR специалисти, но и експертите на компанията.
Кой трябва да се грижи за корпоративния блог?
В зависимост от типа на бизнеса и блога той може да бъде списван от служител на компанията, от екип, някой от мениджърите или от външна организацията. Най-добре работещата комбинация у нас е един служител с подкрепата на външен консултант. Списването на блог е специфична задача. Хората, които са тесни специалисти в своята област, е нужно да бъдат съветвани и подкрепяни, докато усетят спецификата на писане.

Как да пишем в блога?
Самото писане също има своите специфики. Четенето в Интернет не може да се сравнява с това в читалнята на университетската библиотека. Когато си пред екрана, има десетки неща, които отвличат вниманието ти (банери, линкове, входяща електронна поща, месинджъри, социални мрежи и т.н.). Статистиката е болезнено откровена - онлайн читателите се спират средно на едва 20% от съдържанието на страницата пред тях.
Писането на корпоративен блог е сред основните инструменти на т.нар. маркетинг на съдържанието (content-centered marketing) . Да създаваш уникално съдържание, е все по-трудно, но все повече компании намират смисъл в това и заделят средства от бюджета си.
Съдържанието не е просто изсипан текст, а насочена информация с ясна тема, адресат и възможност за диалог. Именно двупосочната комуникация дава така желаната от потребителя добавена стойност и го кара да купува повече и по-често от продуктите на компанията.
2.9.2. Изисквания към блога
Съдържанието на блога трябва да е като обърната пирамида - най-важното трябва да бъде отгоре и да е поднесено на аудиторията.
Снимки - блог пост с картинка привлича вниманието и потребителят му отделя повече време. Изображението в началото не заостря вниманието на четящия. Картинки между абзаците позволяват на окото да почине и да продължи към следващия параграф.
Изброяване - списъците са лесни за четени и печелят внимание. Номерирането позволява да се следи редът, а изреченията имат ясно откриваемо начало. Добре е да се изреждат факти, цифри, причини, предложения.
Форматирането - подчертаване, удебеляване, използване на различен цвят текст помагат на погледа да се движи по-лесно в текста.
Заглавието е изключително важно, за да привлече вниманието към текста. Но за да бъде задържано това внимание, са необходими подзаглавие и вътрешни заглавия.
Кратки параграфи - това е желязно правило за писането в Интернет, което вече все по-често се използва и от пресата. Те позволяват да има повече въздух в текста, което го кара да не изглежда като учебник.
Линкове - колкото повече, толкова повече.
2.10. ПОДКАСТИ
Подкастът е сравнително млада медия, която като дефиниция се появява за пръв път в американския речник на Оксфордския университет през 2006 година. От тогава насам нейното влияние нараства всекидневно.
Подкастът е аудио- (най-често mpЗ файл) или видеозапис (най-често avi или mpg файл), достъпен и публикуван в Интернет. Потребителят има избор да слуша (гледа) на компютъра си или в движение - от своя телефон, плеър или друго устройство. Редовното публикуване на подобни записи се нарича подкастинг и може да служи за постигане на редица маркетингови или PR цели.
Интернет динамиката на медията позволява и дори налага подкаст да се създава и публикува редовно, с което изискванията към качеството на записа далеч не са същите като например при телевизионните филми или реклами. С оглед бързината на производство за семплото създаване на подкаст могат да послужат обикновен мобилен телефон, диктофон или дори любителска видеокамера. Акцентът тук пада върху съдържанието, както и върху неговото редовно и бързо разпространение. В този смисъл по-честият вариант е подкаст да се създава „в домашни условия", т.е. в офиса на компанията, а не да се изнася в специализирано звукозаписно или видеостудио, макар и този вариант да е приемлив - въпрос на бюджет и време.
2.10.1. Особености на подкаста
Защо да използваме аудио подкаст?
• защото аудиоподкастът съдържа много повече емоция от чистия написан текст и с това гради повече доверие и получава по-голямо влияние;
• защото аудиофайлът е удобен за сваляне на мобилно устройство и слушане в друго време и друго място, както и за „консумация на момента", докато потребителят сърфира из Интернет;
• някои текстове са наистина по-пълноценни за възприемане в аудиоформат, като например репортажи и интервюта;
• технологията е изпитана и ясна и съчетана с блог например или с RSS, тя ни дава великолепни и лесни за използване възможности.
Каква е целта на подкаста и за какво можем да го използваме?
• таргетиран контакт;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маркетингово разузнаване 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.