Маркетингово проучване на фирма


Категория на документа: Маркетинг


ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ " ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР " ВАРНА

Маркетингови проучвания и анализи

ДОКЛАД

МАРКЕТИНГОВО ПРОУЧВАНЕ НА ФИРМА

" SUGARFREE "

Научен ръководител: Изготвили:

РЕЗЮМЕ

Изграждането на пазарната икономика в България изисква познания в много области. Едно от задължителните условия за ускоряване процеса на развитие на пазарната икономика е запазването и усвояването на основните концепции на маркетинга. Маркетинговите знания са необходими и се прилагат , както в предприемаческата, така и в извън предприемаческата сфера. Днес маркетингът вече не е само една специалност, а също фирмен начин на мислене. Той е едно интелектуално поведение, което поставя в центъра на всички дейности клиента с неговите желания и изисквания . Той е философия за управление, която означава , че предприятието трябва да бъде управлявано от пазара. Всичките дейности на една организация трябва да се насочат към задоволчване на потребносите и на очакванията на пазара, респективно на клиентите.

Следователно маркетингът не се ограничава само с пласмента на продуктите. В много по-голяма степен маркетингът навлиза вече в концепцията на продуктите. Но той със сигурност регламентира също , че производствените структури и даденостите на логистиката се изграждат и действат толова гъвкаво , че да бъдат удовлетворени съответните клиентски потребности. Маркетингът е също така отговеорен за съгласуването на ценовото ниво и структурата на разходите по такъв начин , че дългосрочно да се постига умерена рентабилност.

Маркетинговите проучвания са система от дейности , които се провеждат с цел да се установи проявлението и въздействието на пазарните фактори върху реализацията на дадена стока или услуга, както и да се установят или прогнозират тенденциите в развитието да дадена икономическа система.

1.Цел на маркетинговото проучване

По същество целта на едно маркетингиво проучване е да се получи отговор на въпроса: Кой? Какво? Къде? Кога? Как? Свъразният с тях въпрос "защо" ? разширява пручванията до областта на социалната психология и се определя като "мотивационно проучване", т.е изучаване на мотивите на потребителите.

Kрайната цел на всяко маркетингово проучване е да се намали неопределеността на разработените прогнози относно бъдещи събития или избрано направление на дейност на дадена фирма, както и на всяко нейно управленско решение.

Маркетинг проучването е насочено към информационно осигуряване на решаването на специфичен маркетиг проблем. Всяко маркетинг изследване е резултат или на някакво противоречие между желано и действително състояние (разлика между намерения и изпълнения), или на наличие на неоползотворени възможности (разлика между действителнос и възможност).

Маркетинговите изследвания и проучвания са първата функция на маркетинговата дейност и те винаги са насочени към пазара. Основна цел на тази дейност е изучаване на потребителското търсене.

2. История на фирмата

Sugarfree е основана 2006 година. Същата година е отворен и първият ни магазин на международното летище El.Venizelos в Атина. Оттогава марката се разраства бързо и вече има 20 магазина в Гърция, 3 магазина в Кипър, 1 магазин в Литония и 3 в България, които се намират в Бургас - "Burgas Plaza Mall", Слънчев Бряг -"Royal Garden Mall"и София-"The Mall" Цариградско шосе 115.

Нашите продукти предназначени за елегантните жени съчетават дрехи за свободното време и спорта, бельо, плажни облекла и аксесоари, които биха ви накарали да се чувствате по-удоно и конфртно.

Зимните ни дрехи за свободно време и спорт са ушити от меки и луксозни плюшени платове, летните от леки и прохладни хавлиени платове, както и освежаващи памук и вискоза, които внасят очарование и свежест на нашата колекция. Моделите ни са украсени с бродерии, щампи и аксесоари, които придават онзи различен външен вид, който може да бъде носен не само в ежедневието, но и когато сме навън с приятели, пазаруваме или просто си почиваме вкъщи. Със сигурност ще останете доволни от нашите колекции. Те ще направят същевременно по-модерен и свеж вашият външен вид.

Нашето бельо в класически и забавни стилове е изработено от множество модерни цветове и тъкани като: копринен сатен, дишаща материя, свеж памук и ликра комбинирани с закачливи връзки и очарователни аксесоари, които ви дават този така желан стилен вид и ви карат да се чувствате женствена и секси, но най-много от всичко ви карат да се чувствате удобно. Каквото и да е вашето настроение нашето бельо е добра компания.

В нашата дизайнерска колекция от плажни облекла можете да намерите много и различни стилове изработени в последните модни тенденции и цветове. Независимо дали са едноцветни или щампирани банските ни костюми имат онова особено излъчване, което аксесоарите допълват и показват високото им качество и дизайн, които нашите клиенти заслужават. За да обогатим нашата колекция от плажни облекла, ние предлагаме различни аксесоари като: плажни чанти, кърпи и чехли, които се допълват и придават моден, летен външен вид, който всички искаме на плажа или до басейна.

Нашият стил е изключителен, уникален, удобен и отразява последните модни тенденции на неустоими цени! Веднъж ако сте ползвали наши дрехи няма как да не искате да носите отново нашата марка, тъй като тя ще ви накара да се почувствате по-красиви, по-свободни и по-нестандартни.

3.Маркетингова политика и реклама

Ръководството на фирмата след осъществяването на изключително ефикасния и полезен контакт с маркетинговия отдел в Гърция -"Sugarfree" започва изцяло да осъществява и изпълнява всички техни препоръки и съвети.

Благодарение на маркетинговия план създаден специално за "Sugarfree" от маркетинговите служби на Гръцката фирма Blue point Greece, и неговото изпълнение стъпка по стъпка фирмата прониква на нови и чужди до момента пазарни ниши. Фирмата продава продуктите на преференциални цени, предоставя възможност на постояните си търговски партньори възможността за реализация на консигнация на стоки и продукти за период не повече от 7 дни . Към този подход фирмата прибягва специално когато работи с постоянни клиенти от София, Бугас, Сланчев бряг и прилежащи в областта райони.

В началото на седмицата се доставя стоката на обектите, а в края на седмицата представителите на фирмата събират приходите от продажбите.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маркетингово проучване на фирма 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.