Маркетингово проучване на фирма


Категория на документа: Маркетинг


Маркетингово проучване

На фирма:
"Престиж" ООД

Проверил: проф. д-р. Пехливанов

1.Анализ на дейността на фирма "Престиж" ООД
А)Същност и предмет на дейност
Фирма "Престиж" е създадена на 18.12.2010г. в град Банско. Създатели на фирмата са трима дългогодишни приятели Иван Иванов, Милен Минков и Петър Георгиев. Всеки от тях има опит в дадена област. Предмета на дейност на фирма "Престиж" ООД се съсрои в производството на различни видове сладкарски изделия - торти, рула и дребни сладки и др., както и тяхното реализиране в собствената им кафе-сладкарница. Освен сладкарските изделия - собствено производство, фирмата предлага и различни видове алкалоидни (кафе, чай, млека), безалкохолни и алкохолни напитки, както и коктейли, шейкове, различни кремове и плодови салати, мелби, палачинки и т.н. Всичко това се предлага в луксозно обзаведено помещение, подходящо оборудване за целите, за които е предназначено и предразполагащо към разтоварване и приятни мигове. В заведението, по желание, могат да бъдат направени поръчи за торти, украсени по вкус на клиентите. "Престиж" ООД има за цел да обслужва своите клиентикато им предлага изобилие от висококачествени продукти, произведени на място, предложени в приятна обстановка и на приемливи цени.

Б) Организационна структора
За периода от близо две години, откакто е създадена, фирма "Престиж" ООД се разрастна и в момента притежава четири кафе-сладкарници от типа "Престиж" ООД - "Престиж" 1, "Престиж" 2, "Престиж" 3 и "Престиж" 4. Всяка от тях работи самостоятелно,но основно заведениеси остава "Престиж" 1, а останалите са неговите т.нар. "дъщерни фирми". Всяко едно от заведенията има собствен управител, отговорник търговска зала (ОТЗ), бармани , "студена кухня", сервитьорки, чистачки и пазач. В зависимост от големината, всяка кафе-сладкарница има различен брой персонал. Влияние оказва и степента на натовареност. Например в "Престиж" 4 винаги има повече работа, персоналът е по-натоварен отколкото в "Престиж" 2. На фиг.1 е показана организационната структора на заведение "Престиж" ООД.

Собствениците имат пряко влияние над Управителя, но не се месят в организационната структора по-долу. Всеки управител в кафесладкарниците "Престиж" ООД има пълна свобода да назначава и уволнява подчинените си, както и сам да избира стила на управление. За собствениците важно е заведението да се развива, т.е. да максимизира печалбата си, а това само по себе си означава старателен подбор на квалифицирани работници. Изборът на подходящ персонал изисква определянето на критерии за подбор. Фирмата, в своята кадрова политика, е избрала назначаването на изцяло женски персонал. Кандидатстващите за дадена длъжност трябва да отговарят на следните изисквания:

- да са на възраст между 18 и 30 години;
- да имат определени знания и умения в областта;
- да имат известен трудов стаж или подходяща квалификация;
- да притежават комуникативност;
- да имат приятен външен вид и др.
Тези критерии не са строго задължителни, но играят важна роля при подбора на кандидатите. Желаещите да работят в "Престиж" ООД преминават 7-дневен срок на обучение, преди да започнат работата, за която са кандидатствали. Фирмата се стреми да поддържа цялостта на персонала, т.е. да минимизира текучеството. Това позволява на персонала да се приобщи към целите и мисията на фирмата. Всака кафесладкарница "Престиж" получава от сладкарския цех готовите изделия - торти, рула, щрудели, баклави и др. На място се приготвят различните видове кремове, сандвичи, тостове, палачинки. Във всяко от заведенията се доставя определено количество алкохолни и безалкохолни напитки, които допълват асортимента и възможностите за по-пълно обслужване на клиентите.

В) Анализ на дейността
Доставчиците на "Престиж" ООД имат за задача да доставят на всяка "дъщерна" сладкарница заявлените изделия от сладкарницата "майка". Всяко едно заведение сутрин прави заявка от какви точно продукти се нуждае. Събраните заявки от четирите сладкарници вече представляват общото количество продукти, които са необходими за деня. Доставчиците закопуват от строго определени, утвърденивече производители. Това са партньори на фирмата, които са доказали своята надежност. За да се избегнат т.нар. "подводни камъни", т.е. фирмата да се окаже без някой от основните продукти е направен склад в заведението-"майка", където се намира почти всичко от първа необходимост (брашно, захар, алкохол и др.). Една уважаваща себе си и клиентите си, организация каквато е "Престиж" ООД не би позволила да е зависима от проблеми в зареждането с продукти. За съжаление обаче има фактори, които е невъзможно или е много трудно да бъдат преодоляни. Например едно спиране на електричеството или водата би довело до неприятни последици. При непредвидени аварии или за поддръжка на машините, фирмата наема майстор, който да е на разположение повсяко време и за четирите обекта. Майсторът поправя и поддържа в изправност кафемашини, сметана-машини, постмиксове, фризери за сладолед, хладилни витрини и др. Счетоводителките на фирма "Престиж" ООД са четири - по една за всеки обект. Те се занимават, заедно с ревизьорката на фирмата с финансово-счетоводната дейност на всяко едно от заведенията. Крайните резултати се предлагат на главния счетоводител, който води отчет за цялостното състояние на организацията. При положителни резултати, отделната сладкарница може да приложи адекватна стратегия за увеличаване на резултатите от дейността, за закупуване на нова машина или за предлагането на нови продукти. При отрицателни резултати съответно се търсятпролуките, търсят се виновните, за да се отстранят навреме липсите и да се помисли, как те могат да бъдат предотвратени. За това помагат и ревизиите, правени на всеки 15 дена. Така не се позволява да се натрупат огромни липси, а системно да се контролира дейността на заведението. Персоналът на фирма "Престиж" ООД е общо 97 души. За отделните сладкарници той е различен, защото големината на помещенията и натовареносттана персонала е различна. Доставчиците, ревизьорката и майсторът са общи и за четирите обекта. Основните партньори на "Престиж" са:

- "Кока-Кола" - от нея фирмата зарежда своя постмикс и бутилки от 0,500 l Кока-Кола, Спрайт, Фанта и новият продукт на компанията - "Лифт";

- "Девин" - минерална вода в бутилки от 0,500 l;

- "Росита" - бутилки течен шоколад;

- "Загорка" - бидони с наливна бира и бутилирана(0,330 l);

- "Мики" - пластмасови бъркалки, чадърчета, сабиички и др. продукти за украса;

- "Дарко" - сладоледи в канти;

- "Сегафредо" - кафе на зърна, захарчета, порцеланови чаши и др.

Г) Конкуренция
Всяко от заведенията получава оферти от различни фирми за различни продукти. Ако някой от обектите реши може да рискува да закупи нов продукт, без това да е задължително за останалите. В това отношение всяка кафесладкарница има пълна свобода, но основният асортимент се запазва за всички.
Основните конкуренти на "Престиж" ООД са:
- кафе-сладкарници "Сандор"
- кафе-сладкарници "Лаваца"
- кафе-сладкарница "Коко-Бонго"
- Виенска сладкарница
- кафе-сладкарница "Али Баба" и др.
Най-сериозните конкуренти на заведенията "Престиж" са сладкарниците "Сандор" и "Лаваца", защото те имат собствени сладкарски цехове, предлагат на клиентите си свой торти, рула, кремове. И двете заведения са от 4-5 години на пазара и се разрастват с добри темпове. В града вече има 2 сладкарници "Сандор" и 2 сладкарници "Лаваца". Те също предлагат услугата поръчка за торта. Кафе-сладкарниците "Сандор" произвеждат торти и за други заведения, които нямат собствени сладкарски цехове. Кафе-сладкарниците "Лаваца" произвеждат собствен сладолед, но копират доста от продуктите на "Престиж", както торти, така и мремове. От своя страна изделията, произвеждани в сладкарския цех на "Престиж" неведнъж са печелили грамоти за сладкарско майсторство в ежегодните конкурси. От една година фирма "Престиж" сключи договор за сътрудничество с френската фирма "Лагард". Тя е строго специализирана в производството на различни видове кроасани (натурални, с шоколад, със сирене и др.) и в производството на дребни сладки. Въпреки разнообразието от кафе-сладкарници в града, основен конкурент на кафе-сладкарниците "Престиж" ООД са останалите сладкарници "Престиж". Характерно за заведенията е тяхната почти максимална посещаемост. Основни клиенти на фирмата са предимно бизнесмени, хора на интелигенцията, общинари, банкери, млади момичета и момчета, майки с деца, студенти и др. Това са хора, предпочитащи да заплатят по-висока цена за нещата,които поръчват, с цел да получат наистина качествен продукт.
В) Финансово състояние на фирма "Престиж"OOД
Финансовото състояние на фирмата е доста добро, с висок ръст на печалба. Това е показано на таблица№ 12.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маркетингово проучване на фирма 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.