Маркетингова стратегия


Категория на документа: Маркетинг
МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ
ЦЕНТЪР ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ

КУРСОВА РАБОТА

по

МАРКЕТИНГОВА СТРАТЕГИЯ

Изготвил: Надежда Николаева Славчева,I курс, фак. № 14777, спец.: Бизнес администрация

Проверил: доц. Елена Александрова

Съдържание:

I. Увод

II. Представяне

1. Pay- back/ Cash- back система

2. Пазар и клиенти

3. Маркетингов микс

4. Лоялни клиенти

III. Заключение

I. Увод

Думата "маркетинг" произлиза от английският език и в буквален превод означава "продажба". Основната цел на маркетинга е отправена към образуване на рентабилност в работата на предприятията. Маркетингът се определя като проучване на пазара за това какво е търсенето и предлагането на различните видове стоки и услуги, които се предлагат от различните фирми и предприятия.

За да пробие, да се развие и да се задържи на пазара, всяка фирма има разработена, ясно формулирана маркетингова стратегия. Тази стратегия най- ясно се определя като процес на планиране, чрез който компанията може да контролира своите ограничени ресурси и да ги вложи в най- добрите възможности, като по този начин да увеличи своите продажби и да постигне предимство ред другите компании. Маркетинговата стратегия се лежи на концепцията, че задоволяването на нуждите и желанията на клиента са основната цел.

II. Представяне

Фирмата, която ще представя се казва "Морган Спайс" ООД. Тази фирма е нова на пазара, едва от няколко месеца. Основната й дейност е насочена в ресторантьорство. Фирмата отваря заведение- кафе- бар, "Нирвана". Заведението се намира на главна улица, в столичен квартал. Разполага с около 150 седящи места. Предоставя на своите клиенти разнообразно меню. През деня набляга на продажбата на кафе напитки и безалкохолни, докато вечерно време предоставя голям избор от алкохолни питиета и коктейли.

Собствениците на фирмата искат да увеличат продажбите си и да реализират по- големи обороти в сутрешните часове, тъй като тогава притока на клиенти е най- малък.
1. Pay- back/ Cash- back система

Това е удобна финансова услуга, която осигурява сигурен, удобен и бърз начин за увеличаване на продажбите, без да оказва негативно влияние върху клиентите. Тази система е широко разпространена в голяма част от Европа и в цяла Америка. Услугата се използва като в ресторанти, кафетарии и барове, така и в големи супермаркети, бензиностанции и търговски вериги.

Маркетинговият отдел на нашата фирма разработва стратегия за Pay- back/ Cash- back система, като основната и цел е привличане на по- голям брой клиенти в сутрешните часове.

Услугата се представя на клиентите като "Happy Hour". Това се изразява в промоции в сутрешните часове, от 8:00 до 10:00. Като за да се привлекат повече клиенти се прави промоция на кафе напитките, а именно кафе и капучино. Като ако клиентът желае с кафето си да консумира и фреш (портокал, лимон или грейпфрут), то двете напитки ще бъдат на цената на фреша. Ако пък предпочита капучино и с него си поръча и безалкохолна напитка (кола, фанта или спрайт), цената на капучиното ще бъде на половина.
2. Пазар и клиенти
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маркетингова стратегия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.