Маркетинг от уста на уста


Категория на документа: Маркетинг


Доклад
по
Маркетинг
На книга

"Маркетинг от уста на уста"
Анди Сърновиц

От Николай Насков Анастасов

Поток:186
Група:1746
Фак. № : 121110027

За автора
Анди Сърновиц преподава маркетинг от уста на уста на най-големите търговски марки и на хиляди предприемачи и малки фирми. Той е популярен лектор на различни събития и изпълнителен директор на своята фирма GasPedal. Почетен президент е на Асоциацията за маркетинг от уста на уста и преподава тази дисциплина в Северозападния университет.
Анди Сърновиц е с 18 годишен опит в интерактивния маркетинг. Преподавал е предприемачество в "Уортън", ръководил е инкубатор за бизнес и е основал 6 компании.

Що е маркетинг от уста на уста?
Най-просто това е всичко, което можеш да направиш за да заговорят за теб. Когато потребителите казват на други потребители за продукта просто защото го харесват, не толкова, защото имат пряк стимул и заинтересованост да го правят. Това е по-органичен и естествен начин за популяризиране на продукт и е свързан с това, което хората мислят за продукта.
Маркетинга от уста на уста е за реалните хора,които разговарят помежду си - потребител към потребител, вместо говоренето да се извърпва от маркетъри.

Работата на маркетърите е да се измислят идеи за които си струва да се говори. А, когато някой започне да повтаря идеята това е маркетинг от уста на уста.

Този вид маркетинг работи чрез мълвата. Нея така или иначе я има, но направи така, че чрез нея да постигнеш някаква маркетингова цел. Направи така, че да се вмъкнеш в разговора на реалните хора, да участваш в него и те да заговорят за теб. Бъди искрен с тях, а те ще ти се отблагодарят. Във векът на високите технологии, маркетингът от уста на уста е най-бързо развиващият се вид маркетинг, защото вече имаме инструментите и знанието как да го използваме. Например чрез блоговете и глобалната мрежа в интернет може да се види кой какво мнение излага за даден продукт - критики , похвали и т.н.
За дадено събитие се оповестява в интернет, чрез изпращане имейли, раздават се листовки. Това са евтини и лесни методи хората да заговорят.
ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ МАРКЕТИНГ
(или пък изобщо не става въпрос за маркетинг ? )
В повечето случаи при маркетинга от уста на уста става въпрос за такова страхотно обслужване на клиентите, че те да искат да те похвалят пред приятелите си.
Това се нарича органична мълва - мълва която произтича естествено поради положителните качества на компанията.
Противоположната концепция е разработената мълва - мълва, която е зародена с нарочна компания, за да се заговори за нещо.
Няма нищо по хубаво от това да предложиш толкова интересен продукт, че хората да не спират да говорят за него и сами да решат да подкрепят бизнес, в който са влюбени.
Например : Хората, които са си купили TiVo са маниаци. Те ще те изловят и ще те завлекат в хола си да ти демонстрират как работи. Същата страст влагат и хората които обичат кухненските прибори на ОХО, ергономичния стол AERON или обувките Camper. Същата страст виждаме и у феновете на футболен отбор и в тинейджърите, влюбени в някоя рок група. А понякога добрата мълва идва от доброто обслужване на клиентите.

ЧЕТИРИТЕ ПРАВИЛА НА МАРКЕТИНГА
ОТ УСТА НА УСТА
Правило №1 : Бъди интересен !!!
Ако искаш хората да говорят за теб, трябва да направиш нещо специално. Ако си скучен, никой няма да говори и секунда за теб.
Например в Ню Йорк има сигурно стотици места, където да ти излъскат обувките. Но всички отиват при Еди на гара "Гранд Сентръл". Защо ? Защото той е различен. Еди има огромни, комфортни, старовремски, тапицирани в червена кожа столове, в които е удобно да седиш. Чувстваш се като цар.
Дай причина на хората да говорят за теб, и се замисли преди да отделиш пари за реклама. Помисли колко бързо всички хора по света отминаваме хилядите реклами, без дори да ги забележим.
Правило №2: Направи го простичко!!!

Започни с нещо, което всеки може да запомни. Например " Нашият софтуер не гърми" или " Там те черпят с мезета докато чакаш " или "Глупаво име, но пък привлича вниманието " . Всичко, по-дълго от едно изречение е прекалено. Или ще го забравят или ще го изопачат.
Всички смятаме Стив Джобс за най-великия маркетър на компютри живял на този свят. И какво направи той когато се върна в " Апъл " през 1996г. с мисия да съживи закъсалата компания? Тръгна ли да говори за велик софтуер? За стабилни операционни системи? Не.
Маркетинговото му прозрение беше.... розови и лилави компютри.
Всички заговориха за тях и това рестартира положителните коментари за компанията. И когато хората чуха за симпатичните компютри, те вече бяха готови да чуят за по-важните им характеристики и да закупят цветните компютри.
Намериш ли веднъж голяма идея, за която да се говори си струва да се говори, намери няколко начина да я разпространиш по-лесно.Чрез социално изявление в уебсайта или отпечатване на брошура идеите си остават в покой. Сложи ги обаче в имеийл и те веднага се задвижват.
Правило №3 : Направи хората щастливи!!!

Щастливите клиенти са най-добрите ти рекламни агенти.
Развълнувай ги. Създай чудни продукти. Осигури отлично обслужване. Не жали труд. Разреши проблемите. Гледай това което правиш, да изпълва хората с енергия, с вълнение и с нетърпение да се похвалят на приятелите си.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Маркетинг от уста на уста 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.