Магазин за спортни стоки


Категория на документа: Маркетинг


ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
ФАКУЛТЕТ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛНИ НАУКИ
КАТЕДРА "МАРКЕТИНГ И МЕЖДУНАРОДНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ"

КУРСОВ ПРОЕКТ ПО "МАРКЕТИНГОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ"
МАГАЗИН ЗА СПОРТНИ СТОКИ "МЪРКОВЦИ"

Пловдив, 2014
СЪДЪРЖАНИЕ
1.Увод...................................................................................................................3
2.Основна част.....................................................................................................5
2.1.Препоръка......................................................................................................7
3.Заключение.......................................................................................................8
4.Литература........................................................................................................8
5.Приложения....................................................................................................11
6.Анкета.............................................................................................................16

Въведение
Град Пловдив, район "Централен", Спортен комплекс "Христо Ботев" / кв. Каменица, бул.Източен, УПИ-І, кв.16-нов.
Стадион "Христо Ботев" е вторият по големина стадион в Пловдив с настоящ капацитет за 22 000 зрители. Намира се в квартал Каменица.
Изграден е в периода 1959-1961 на мястото на бившето парк-игрище "Св. Августин" (1923), което е било собственост на Католическия колеж (1884-1948) в града. Поради тази причина съоръжението е популярно и с името "Колежа".
В момента в целия комплекс се стопанисва от няколко спортни клуба : футбол, карате, спортна стрелба, гимнастика, свободна борба, киокушинкай, бокс и кик-бокс, тенис на маса.

В района на стадион "Хр.Ботев" има 2 магазина за спортни стоки, предназначени за футболните фенове. Единият магазин е на входа на стадиона към игрището. Отваря врати , когато предстоят срещи на футболният клуб. А вторият магазин е в същия район, недалече от комплекса, но е с ненормирано работно време и с ограничен асортимент.
В град Пловдив има малки и много големи магазини предлагащи спортни стоки, повечето от които са за масова употреба, но ако спортистът има нужда от специална стока, като екипировка, трудно може да намери. Трябва да се обикаля из целия град и ако не намери, трябва да търси из интернет . За онлайн покупка ще е нужно повече време и средства, за доставката на поръчката. Не е сигурно,че стоката ще е точно такава, каквато желае клиентът.
Магазин "Мърковци" предлага :
- Стоки от първа необходимост за всички спортуващи (бельо, тениски, шорти, спортни екипи, чорапи, маратонки);
- специализирани стоки - екипировки (за борба,тенис, стрелба, волейбол, кик-бокс, бокс, карате, киокушин);
- спортни уреди (ластици, въжета за скачане, тежести, топки, уреди по поръчка);
- хранителни добавки и витамини (ABB, Musashi, Оптимум, Biotech, 4 Life Products Inc., AMway, Green Master и др. );
- разработване на екипи,шапки,шалове, знаменца брандирани с логото на клуба ;
- флаери, календари и плакати за предстоящи събития;
- специализирана литература и учебници издадени от наши преподаватели и бивши спортисти.
Магазинът е с площ 180 кв.м., разделен на три търговски зали:
за хранителни добавки и книги, дрехи, обувки и спортни уреди.
Всеки има характер - нека покаже най-доброто от него, имено чрез спорта !
Магазинът ще бъде полезен за 2 типа хора: тези , които активно се занимават със спорт, а тук могат да намерят всичко нужно за тренировки и състезания. И за тези, които им предстои да се включат в спортните редици, провокирани от нас. Елитен спорт и спорт за всички.
Нашият магазин е огледало на здравословния начин на живот; комуникациите; не само бутиковите магазини, които задоволяват специфични нужди. Магазинът ще предоставя продукти не само за спортно зрелище.

Магазин "Мърковци" близо до Вас :

на една ръка разстояние от залата, от тепиха!
Основна част
Проведе се формално и неформално разузнаване : обзор на пресата, публикации и коментари, също и лично разузнаване в областта на търсенето и предлагането на основни типове информация. Информацията на подсистема за маркетинговите изследвания е проверима, конкретна и обективна. Не са използвани интерактивни (online допитвания), защото е по-скъпо и сме ограничени от личната информация на гражданите.
За маркетинговия дизайн се използва разузнавателно, търсещо изследване. То допуска гъвкави изследователски методи, като работа с литература, допитвания до експерти и анализ на отделни случаи.
Източниците на информация са първични и вторични. При първична информация е използвано комуникационен метод- чрез допитване.Не използваме некомуникационен метод, защото не всяка фирма би предоставила вторична информация, но така изследването се оскъпява. А само информации от вестници и списания.
Нужно е описателно (дескриптивно) изследване. Поради многото услуги, които предлага магазинът, а той е новооткрит, не е доказан и известен, не е верига магазини. Искаме да определим нашия целеви пазар и целевите ни клиенти. Кои ще са нашите клиенти ? Какви стоки предпочитат да купуват, на какви наблягат ? Къде пазаруват най-често, дали нашият магазин ще е разположен на удобно за тях място ? Защо биха пазарували от нас ? Подборът се осъществи чрез наблюдение на хората,присъстващите в спортните зали, пред залата, в някои училища, пред близките спортни магазини и по-големи вериги.
Методът на допитването е комбинация от анкета и лично интервю. Така интервюиращият има по-голям контрол над интервюирания и по-голям контрол над качеството на получената информация и до колко тя ще е полезна. Изследването се проведе на полеви терен , на място имащо голям човеко-поток и търговски потенциал на улицата - на площадката, пред залите. Анкетират се треньори, спортисти поосещаващи спортния комплекс, родители на трениращите деца, ученици, и тези намиращи се в квартала училища. Целта на анкетата е да се разбере дали магазинът ще е позициониран на точното място, дали клиентите ще се увеличават и дали ще е прогресивно тяхното увеличение, дали ще имат интерес към новото, но само от интерес или това ще са потенциални клиенти.
Ще използваме непостоянен панел, като първо определим нашите възможни клиенти, след това изследванията ще са насочени към тяхното запазване като постоянни клиенти. Към задоволяване на техните потребности и изисквания към нас.
Стопанският и спортният маркетинг имат обща парично-следствена област и следователно сходни и подходи към привличането на клиенти (фиг.1, 2). Тъй като интересите и потребностите са динамични фактори и това влияе на търсенето и предлагането, въвеждането на изменения в предлаганите услуги е също динамичен процес.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Магазин за спортни стоки 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.