Курсова работа по управление на маркетинга


Категория на документа: Маркетинг
БИЗНЕС ФАКУЛТЕТ
СПЕЦИАЛНОСТ: ИКОНОМИКА НА ИНДУСТРИЯТА

ДИСЦИПЛИНА: УПРАВЛЕНИЕ НА МАРКЕТИНГА

КУРСОВА ЗАДАЧА:

Маркетингова стратегия на фирма
"ВАРНА ХОЛИДЕЙС" ЕООД

Изготвил: Велислав Маринов 292044
Проверил: доц. д-р Н. Щерев

София, 24. 03. 2013 г.

Съдържание:

1. Описателна част

1.1. Описание на фирмата
Фирмата "Варна Холидейс" е регистрирана през 2005 г. като Еднолично дружество с ограничена отговорност. Седалището на фирмата е в град Варна, район Одесос. Началният капитал на фирмата е в размер на 3.101.000 лв. като едноличен собственик на капитала по търговски регистър е фирма "Амфора Турс България".
Поради сезонния характер на дейността на фирмата ще използваме средно-списъчен състав за определяне на броя персонал. Според средно списъчен-състав за 2012 година във фирмата работят 12 души, от които двама заемат управленски длъжности. По този фактор фирмата се причислява към малките предприятия.
По данни за 2010 година оборота на фирмата е 420.000 лв. и фирмата работи на загуба от -275.000 лв. До тази ситуация се стига стъпаловидно като разгледаме ОПР за 2008 и 2006 година. За 2008 приходите от основна дейност възлизат 869.000 лв., но в същата година отразява загуба от 197.000 лв. За 2006 фирмата регистрира приходи от дейността си в размер от 2.091.000 лв. и тогава реализира печалба от 808.000 лв. Разглеждайки тези данни виждаме, че фирмата постепенно губи своите позиции сред печелившите предприятия в сферата и след световната икономическа криза през 2007 година влиза в западащ етап. Действията, които управителите са предприели, за да облекчат тези събития ще бъдат разгледани по долу в проекта.
Основната дейност на фирмата е стопанисване на хотел намиращ се на територията на курортен комплекс Златни пясъци, град Варна. Името на хотела е "Владислав Варненчик 3*". По търговски регистър предмет на дейността е: "Туроператорска и туристическа агентска дейност, хотелиерство и ресторантьорство, отдаване под наем на дълготрайни материални активи и други".
Организацията има за цел да развива и управлява дългосрочно хотела и ресторанта и да реализира приходи и печалби, както от продадени нощувки, така и от наем на магазини, дискотека, басейн, паркинг, бюро за обмяна на валута, аптека и лекарски кабинет, които са на негова територия.
Персоналът на фирмата се разделя в следните категории по средно-списъчен състав:
* Ръководещи специалисти: 1 жена
* Помощен административен персонал: 3 жени
* Персонал, зает с услуги за населението, търговия и охрана: 5 жени и 1 мъж
* Професии не изискващи специална квалификация: 2ма мъже
* Договор за управление и контрол: 1 мъж.

Като включим сезонния (непостоянен) персонал, организационната структура се сформира както следва:

Управлението на хотела е предадено на специалист, завършил висше образование в икономическа област. Тя владее 3 чужди езика и с натрупан 33 годишен опит в областта. Като се има предвид малкия размер на фирмата се стига до извода, че решението да не бъде открит маркетингов отдел е правилно. Някои от маркетинговите задължения са поети от управителя на хотела. Отделно от това типичната за тази сфера работа с туроператорски агенции прави маркетинговия отдел и нуждата от маркетингови специалисти ненужна. Част от задълженията свързани с маркетинговата област на хотела са поети от тези агенции с ясната идея, че те имат интерес от доброто развитие на организацията.
Фирмата разполага с офис сграда на територията на град Варна. Там се намира, регистрираното в Агенция по вписванията, седалище на фирмата. Офис сградата е 5-етажна като 4 от тях се отдават под наем на други фирми, а един се ползва като адрес на управление и офис за административният персонал на организацията.

1.2. Описание на продукта
Услугата, която предлага хотела, е настаняване и грижа за удобството, безопасността и здравето на гостите. Обектът на управление се намира на втора линия спрямо плажа на курортен комплекс Златни пясъци. Хотелът притежава категория 3 звезди. Сградата е пет етажна, застроена на площ от 6600 кв. м. Разполага с 307 легла, разпределени в 152 двойни стаи и 3 единични. Хотелът разполага и с ресторант (също собственост на фирмата), който побира 130 места и дискотеката с 250 места. На територията на хотела се намират 10 магазина, аптека, бюро за обмяна на валута, медицински пункт, басейн и медицински пункт. Тези обекти, включително и дискотеката се отдават под наем на трети лица, поради лоши финансови резултати през последните отчетни години. Всяка стая в хотела разполага с телевизор, телефон, климатик и хладилник (разглеждайки технически аспект). Подразбира се, че стаите са обзаведени с цел по-удобното настаняване на гостите. Към нематериалните ресурси на хотела спадат телефонните услуги, безжичният интернет и кабелната телевизия, които са достъпни от всяка отделна стая. За почистване на стаите, администрацията и сигурността на хотела се назначават сезонни работници, като за 2012 година са били в следния състав:
* Администратор-рецепционист: 2 бр.
* Камериер: 6 бр.
* Охрана (вкл. портиер, пиколо): 4 бр.
* Общ работник: 1 бр.
* Чистач: 1 бр.

Ресторантът на хотела работи на принципа All inclusive (няма свободна консумация). В него сезонно се назначават работници, като за изминалата 2012 година тяхната структура е била:
* Бармани: 2 бр.
* Сервитьори: 3 бр.
* Главен готвач: 1 бр.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по управление на маркетинга 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.