Курсова работа по продуктова политика


Категория на документа: Маркетинг


Курсова работа
по
Продуктова политика

Изготвил: Нели Арангелова
Факултетен № 0908472058
Стопанско управление - задочно
4-ти курс

08.10.2014 година

Обект на анализ в тази курсова работа ще бъдат бебешки зеленчукови пюрета от марките " Gerber " на Нестле и Ганчев. Като еталон за сравнение избирам продуктите на " Gerber ".
И двете марки произвеждат продукти за краткотрайна употреба, които са и взаимозаменяеми. Те са преки стоки, защото задоволяват бебешките потребности от вкусна и полезна храна необходима за правилното развитие и растеж на бебета.
При производството на пюретата Gerber се обръща огромно внимание на качеството на продуктите, като регулярно ги тестват, съобразявайки се с най-високите изисквания в детското хранeне. Контролират не само производствения процес, а и качеството и безопасността на суровините, като започваме от фермите и градините, където се отглеждат плодовете и зеленчуците. Всяка майка мисли за здравето на детето си.
Тя иска да знае до най-малката подробност какво точно съдържа храната, с която се храни крехкото бебе, дали продуктите са минали нужните проверки за качество и дали наистина са така полезни, както твърдят производителите. За да бъдат конкуренто-способни на пазара за бебешки и детски храни Нестле, продуктите им трябва да отговарят на изискванията на глобално ниво СЗО* и Организацията за храни и земеделски продукти, които съблюдават Codex Alimentarius, които посочват стандартите за селскостопанските храни. На европейско ниво Комисията на ЕС и особено Дирекцията за Здраве и Защита на потребителите, разчита на експертизите на Европейския Отдел за Безопасност на храните. Директивите са възприети от страните членки на съюза по препоръка на Комисията.
Като обект за сравнение относно продуктите на Нестле може да посочим и предимството им в това, че имат еднокомпонентни пюрета, които при захранване на бебето са по - добрия избор на майките, тъй като може да се предлага само един зеленчук и да се следи за евентуална реакция. При пюретата на Ганчев, липсват такива еднокомпонентни пюрета. Те предлагат само комбинирани, което за начално захранване не е подходящо, тъй като бебето не е консумирало всички зеленчуци и при евентуална реакция няма да може да се определи от кой зеленчук е тя. Друго предимство на пюретата с марка " Gerber " е , че Нестле е световноизвестна фирма, което може да се възприема от майките като по-голяма сигурност за качеството на предлаганите продукти. Като недостатък може да се приема малкия грамаж на пюретата, за сметка на висока цена.
Благодарение на изключително модерната производствена база, "Ганчев" гарантира изключително качествени и богати на хранителна стойност продукти, в които в максимална степен са запазени хранителните качества и ценните елементи на включените в състава плодове, зеленчуци и меса.
Храните и соковете за кърмачета са една много специфична и чувствителна материя. Предпазването на здравето на децата изисква безкомпромисно качество на продуктите, процесите и готовите опаковки. Затова екипа на "Ганчев " непрекъснато сътрудничество с чуждестранни институти по хранителни технологии, сертифицирани лаборатории и специалисти педиатри. Целта им е да оптимизират постоянно съществуващи рецептури и да разработват нови продукти, предлагащи разнообразие в храненето, съобразено със специфичните нужди на детето в първите месеци и години от неговия растеж.
В тази връзка фирма "Ганчев" провежда целенасочена и последователна политика, в изпълнение на която се осъществява непрекъснат входящ контрол на всички суровини, производствен и краен контрол.
Фирмата разполага със собствена Лаборатория и екип от високо квалифицирани специалисти, които се грижат продуктите с марка "Ганчев" да бъдат вкусни и безопасни. Гаранция за това е и внедрената и сертифицирана още през 2005 година Интегрирана система за управление на качеството и безопасността, съгласно международните стандарти ISO 9001 и НАССР.
За сравнение с продуктите на Нестле може да се взема и факта, че съотношението цена / количество, Ганчев предлагат на по-добри цени, по-голямо количество и също толкова качествена храна. Продуктите на Ганчев са и по-лесно достъпни за българските майки, защото са масово разпространени в магазинната мрежа, докато продуктите на Нестле се намират по-трудно, в големи магазинни мрежи и специализирани магазини за бебешки храни.
Конкретно зеленчуковите пюрета на Ганчев, предлагат по-голям асортимент, отколкото продуктите на Нестле.
Като млада българска майка аз се доверявам на продуктите на фирма Ганчев. Лесно достъпни, на добра цена, достатъчно количество и чудесно качество. Все пак най-добрия дегостатор на обсъжданите продукти са нашите деца и трябва да се съобразяваме и с техните вкусови предпочитания.
Нека подкрепяме и подпомагаме българския бизнес, защото предлаганите продукти по нищо не отстъпват на вносните.
Показатели
Коефициент
на
значимост
Еталон
Оценявано изделие
Резултат от
сравнението
Усреднена оценка
1
2
3
4
5
6
1. Дегустационна оцен-ка в балове (по 100-степенна скала)
0,30
95
98
Сравнявана стока е в по-благоприятна позиция от еталона и резултатът от срав
нението е по-голям от 1: 98:95 = 1,032
1,032 х 0,3 = 0,310
2. Съдържание на зеленчуци (в %)
0,10
3,5
4
Сравняваната стока е в по-благоприятна позиция от еталона, поради което резул-татът е по-голям от единица 4:3,5=1,143Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по продуктова политика 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.