Изследване на нагласите на потребителите


Категория на документа: Маркетинг


8. Кисело мляко за пиене Верея
9. Краве масло
10. Сирене Верея 2

Конкуренти

Приблизителния брой на марките кисело мляко, които се произвеждат в България е 80.
Различните разновидности кисели млека в зависимост от маслеността са над 200. За целите на настоящето изследване като основни конкуренти се отличават шест фирми, които са сред одобрените да произвеждат мляко по БДС: "Данон Сердика" (На баба), "Полидей-2" (Домлян), "Бор Чвор" (Табу), "Зоров 91 - Димитър Зоров"
(Пършевица), "Ел Би Булгарикум" (Ел Би), "Млечен свят 2003" (Траяна)

Информация от предходни проучвания

След като въведе българския държавен стандарт (БДС) и започна производство на кисели млека по него, млекопреработвателната компания ОМК е постигнала 8% увеличение на продажбите на марката си "Верея" за година. Това казва Николина Киричева, финансов директор на фирмата, и добавя, че за Пловдив ръстът е още по-голям.
За стандартите и "нестандартните" млека
В момента ОМК произвежда два вида млека, които отговарят на БДС. Те са с марката "Верея" и са с масленост 2% и 3.6%. "Преминаването към производството на мляко по БДС не ни създаде трудности и не се наложи да правим някакви допълнителни инвестиции, просто въведохме малка промяна в технологията", казва Киричева.
"След като започнахме да продаваме мляко по БДС от декември 2010 г., през първите 5-6 месеца трендовете бяха изключително положителни. През последните няколко месеца обаче продажбите се задържаха без промени. Това означава, че донякъде интересът към продуктите по БДС леко отшумява, но в същото време и че сме успели да задържим клиентите, които са опитали новите ни продукти", казва Киричева.
Продуктът по БДС може да даде известна сигурност на потребителя, че отговаря на определени качествени и технологични предписания. Но това, че не е произведен по БДС, не означава автоматично, че той е с по-ниско качество, че е опасен или негоден за консумация. Останалите продукти също трябва да отговарят на внедрените стандарти за качество на храните по европейски изисквания. Понякога просто "рецептата" за използваните бактерии може да е по-различна, а технологията да е по-специфична.
Практиката обаче в различните компании е различна и затова съветът на специалистите е все пак преди покупка да се преглежда какво пише на етикета. Макар че и това невинаги е гаранция. Другата индикация е цената. Разликите в цените на крайния продукт до голяма степен се дължат на разлики в цените на суровините. В България все още има категоризация на прясното мляко и високата цена в повечето случаи е гаранция, че продуктът е произведен от мляко първа категория, което е и най- качествено.

Въпрос на цена и вкус
Потребителите са изключително чувствителни към цената на млякото, отчитат от ОМК. Например хората, които живеят в градове и региони, които са икономически по-стабилни, както и хората, които са по-млади и образовани, поскоро са склонни да платят повече, но да са сигурни, че получават добро кисело или прясно мляко. В същото време в малките населени места или в регионите, където икономическите проблеми са по-остри, като например в Северозападна България, както и там, където преобладава възрастно население, основната част от продажбите са свързани с продукти от много нисък ценови клас.
"Клиентите са чувствителни на тема цена и това се вижда по резултатите от промоциите, които правим. Дори и да намалим цената съвсем малко, продажбите веднага се увеличават", казва Петров.
Друга тенденция на пазара на млечни продукт е това, че вкусовете на потребителите се променят. По-сладките млека стават по-предпочитани, като техните "почитатели" са преди всичко по-младите потребители. Интересът към десертните млека обаче е сравнително малък. Към момента делът на сладките, тип десертни, млека обаче е сравнително малък - около 1-2% от пазара.
Трудности и перспективи
През миналата година заради по-високи производствени разходи пловдивската млекопроизводителна компания два пъти увеличава цената на продукцията си. "Поскъпването обаче бе с около 1-2%, т.е. в рамките на 1 ст.", обяснява Киричева. Поскъпването на прясното мляко през 2011 г. с около 25% и на електроенергията са едни от основните пера, отчитат от ОМК и смятат, че заради тях цените ще растат и в бъдеще
Предизвикателство пред бранша е и това, че трудно намират нужните количества първокласно прясно мляко, което да опаковат или да преработят на кисело. А това неминуемо оскъпява продукцията. В района на Пловдив има около 6 хил. производители на мляко, но много малко от тях са сертифицирани и произвеждат първокачествен продукт. Освен това едва около 10 могат да добиват по-големи количества от порядъка на над 10 хил. л на ден.
Въпреки това обаче от ОМК се надяват през 2012 г. да отчетат ръст в продажбите си и дори планират да представят нов продукт.
Новости
ОМК планира да представи нов продукт в сегмента на киселите млека през 2012 г., съобщават от компанията. "Независимо от това, че е криза, всяка уважаваща себе си компания трябва да планира и развитие", коментира Ивайло Петров, мениджър "Продажби" за пловдивски регион.
Всъщност от януари компанията за пръв път вече предлага и сирене на българския пазар. Това не е нов продукт за ОМК, но просто за пръв път се представя на местния пазар. Досега, а и в момента, компанията изнася към 20 т сирене месечно за руския пазар. Преди години сиренето е било изнасяно и за САЩ и Ливан, но заради високите транспортни разходи до едната и политическата обстановка в другата дестинация са спрени.
От ОМК се надяват тази година да отчетат ръст на продажбите във всеки от сегментите. За целта залагат не само на новите продукти, но и на увеличаване на точките на продажби, на площта на продуктите по щандовете, подобряването на дистрибуцията и др.
Домашно срещу индустриално производство
Близо една трета от хората в пловдивския регион консумират домашно подквасено кисело мляко, сочат резултатите от проучване на ОМК на тенденциите на местния пазар през миналата година. Компанията отчита увеличение от 1% (до 30 на сто) сред любителите на домашното производство, а като цяло потреблението на кисело мляко в региона се е увеличило с 6%.
В същото време все повече хора купуват индустриално произведеното прясно мляко и сега делът му се е увеличил с 4 на сто до 35%. Общата консумация на прясно мляко пък е нараснала с 5 на сто.
Първата промяна е провокирана основно от чувствителността на потребителите към цените, докато във втория случай основен фактор е засилването на интереса им към качеството на продуктите, обясняват от компанията. Все повече хора смятат, че индустриалното прясно мляко е с по-добро качество и хигиена, отбелязва Ивайло Петров, мениджър "Продажби" в ОМК, отговарящ за пловдивския регион. Въвеждането на възможността потребителите да си купуват прясно мляко директно от фермерите чрез т.нар. млекомати е предизвикала интерес, но само в началото, коментират от ОМК.3

Анкетно проучване

Обект на изследването
Обект на изследването са нагласите на потребителите на традиционно кисело мляко. По конкретно изследването е насочено към кисело мляко "Верея" по БДС на
"Обединена млечна компания" АД.

Проблем: Успешна ли е възприетата от ОМК обща маркетингова стратегия за налагането на кисело мляко "Верея" по БДС като най-предпочитания от българските потребители продукт?

Конкретни цели на изследването
1. Да се провери дали потребителите асоциират обозначението "БДС" с добро качество.
2. Да се провери до каква степен потребителите предпочитат домашно приготвеното кисело мляко пред индустриално произведеното.
3. Да се идентифицират потенциалните заплахи в лицето на най-силните конкуренти.
4. Да се провери дали възприетата ценова политика отговаря на очакванията на потребителите.
5. Да се установят възможности за подобряване на рекламната, промоционалната и дистрибуционна стратегия на ОМК.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Изследване на нагласите на потребителите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.