Изследване имиджа на компания за часовници


Категория на документа: МаркетингИзследване имиджа на ТМ "ROLEX"

I Увод
Актуалност на избраната тема :

Швейцарските часовници Rolex са познато име за всеки втори човек в света, независимо дали има или не познания в областта на часовниците. Rolex SA" е швейцарски производител на висококачествени и луксозни часовници. Часовниците на "Ролекс" се смятат за символ на статуса на притежателя. Rolex е наистина най-популярното име, когато става въпрос за луксозни часовници и това е така с доказано качество през годините още от създаването им през 1915 г . Швейцарският лидер е най-голямата и известна за широката публика марка луксозни часовници. Избрахме именно него, тъй като има една от най-богатите предистории в света на часовниците и се отличава от другите с произход и специфика на механизъм. Групата ,към която "Ролекс" насочва своето внимание е елитът на българското общество. Особено след присъединяването на България към Европейския съюз се създават нови възможности за развитие на пазара и се усложнява значително конкурентната среда. Многото промени създават перфектни предпоставки на много чуждестранни фирми да навлязат на българския пазар , който има голям потенциал за развитие , но трябва значително да се доразработи. Има все повече иновационни технологии с разнообразни функции , към които хората се стремят. От една страна това е просто от желание да се докоснат до новото и непознатото за много хора , а от друга притежанието на такъв вид стока символизира високия стандарт на дадена личност. Все пак кризата направи потребителите на луксозни стоки по-внимателни при избора им, а решението за покупка се взема по- трудно и по-дълго време , а най-голямо значение за самата покупка на продукта има посещението в магазина на съответната стока. На територията на България има вече оторизиран представител на Ролекс - BESHA - бутик Rolex в град София и други магазини за луксозни часовници, предлагащи тази марка - TIMELAND watches & jewellery и Dimov luxury store .

Много известни личности като са почитатели на Ролекс. Сред тях са представители на всякакви по-елитни професии: актьори, музиканти, космонавти, спортисти, политици. Примерите за това могат да се изброяват дълго време: Брад Пит, Орландо Блум, Мат Деймън, Фидел Кастро, Ерик Клептън, Еминем, Херман Майер, Жак Ширак, Жак Ив Кусто, Дженифър Гарнър, Джесика Симпсън, Кейт Мос, Наоми Кембъл, Никола Саркози, Шарън Стоун, Роман Абрамович, музикантите от Скорпиънс, както и главното рекламно лице на фирмата - доскорошният номер 1 в тениса - Роджър Федерер. Часовници на фирмата се появяват в 11 от филмите за Джеймс Бонд, като аксесоар на самия Бонд, разбира се. За снимките на първия от тях режисьорът свалил личния си "Ролекс", за да го даде на Шон Конъри, играещ главната роля. Известно е, че аржентинският революционер, физик, автор и военен теоретик Че Гевара е носел "Ролекс", който му бил откраднат от агент на ЦРУ при екзекутирането на Че Гевара.

1.Обект на изследването: Възприятията на реалните и потенциални клиенти относно марката и позиционирането на ROLEX в съзнанието на потребителите .
Предмет на изследването: Съвкупността от марковите асоциации , които клиентите формират в съзнанието си по отношение на тази марка.
2.Цел на изследването: Как имиджът на търговската марка Rolex влияе върху възприятията на клиентите
3.Основни изследователски въпроси:
* Как марковите асоциации, възникнали в съзнанието на потребителите влияят върху решението им за покупка на Ролекс ?
* Какво трябва да притежава идеалния продукт от тази продуктова категория, като марка, според целевата аудитория?
* Как са позиционирани настоящите пазарни лидери - конкуренти ( Cartier, Omega , Jaques Lemains ) в съзнанието на потребителите ?
* Мястото на Rolex на българския пазар.

Хипотези:
* Качеството е един от основните фактори при избора на луксозен часовник Ролекс.
* Имиджът и позиционирането на Ролекс в съзнанието на потребителите са главно продукт на демонстрация на социален статус в обществото.
* Степента на важност на имиджа е различен според това с каква цел се купува
* Лоялността (редовната покупка на конкретна марка) на потребителите е инерционна и болшинството от тях (не полагат усилия за търсене на нова марка) биха променили своя избор при наличието на силен стимул.

Процедура и методи за събиране и обработка на данните :
Събирането на данни ще се осъществи чрез провеждане на кратка анкета, насочена към реалните и потенциални клиенти във времето на територията на България .
Събирането на данни ще се осъществява и във форумите за луксозни часовници.Ще придоставим въпросник, който ще се попълва в интернет от заинтригуваните и потребяващи марката ''Ролекс'' потребители.

Ограничителни условия :

* Ограничаваме се в национален обхват ,като аудиторията,която проучваме и анкетираме е от България.Специализирани магазини на марката няма,а дистрибуторите и вносителите са разпространени в по-големите и развити страни на страната.Има само един бутик на ''Ролекс'',който се намира в столицата гр.София.
* Поставихме си и ограничения в конкуренцията,тъй като ''Ролекс'' е престижна и луксозна стока, подбрахме три от най-преките му конкуренти със сходни цени,качество и механизъм.
* Демографски-Респондентите ни са жители на България,мъже и жени в зряла възраст и от лоялни и потребяващи потребители на ''Ролекс'' ,посещаващи форумите и с достъп до компютър и интернет.
* Социални ограничения имаме в доходите и професиите на потребителите,ограничихме се до целева аудитория с високопоставени длъжности и с над средни доходи.
* Ценови ограничения-висока еластичност на търсене

Целева съвкупност: Жителите на България, без възрастен диапазон ,попадащи в зряла възраст
Модел и обем на извадката:
Генерална съвкупност 69000 души
Извадка тип снежна топка
Доверителен интервал 5%
Коефициент на сигурност 0.95
Размер на извадката 50 души

Методика на изследването

В периода март - май 2013год провеждаме изследване, целящо да се оцени и определи, до колко имиджа на часовниците Ролекс влияе върху тяхната покупка.За целта анкетираме потребители в магазини, предлагащи тази марка на българския пазар. Формирахме конкретни въпоси , свързани с имиджа на търговската марка Ролекс и преките му конкуренти. Обемът на нашата извадка ще бъде от 50 човека, подбрани от форумите за луксозни часовници и от магазините на град Варна
Използвани изследователски подходи и анализи:
* Формулативен подход
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Изследване имиджа на компания за часовници 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.