Интернационализация на бизнеса на фирма


Категория на документа: Маркетинг


Икономически университет Варна

Курсова работа

по Международен мениджмънт на тема:
"Интернационализация бизнеса на фирма "Савимекс" ЕООД - гр. Добрич"

Изготвили: Проверил:

Съдържание:

1. Кратка история на фирмата..........................3стр.
2. Стратегия, цели...................................................3стр.
3. Организационна структура.................................5стр.
4. Анализ на избрания международен пазар.........7стр.
5. Стратегия за интернационализация..................10 стр.
6. Маркетингов микс за международен пазар.......11 стр.

Продукт........................................................................11 стр.

Ценообразуване на международен пазар................15 стр.

Дистрибуционни канали..........................................16 стр.

Промоция....................................................................17 стр.
7. Управление на човешките ресурси.... ...............17 стр.
8. Контролиране на дейността зад граница............18 стр.
9. Партньори и необходими документи..................18стр.

1. Кратка история на фирмата
Фирма "Савимекс" ЕООД, гр. Добрич е създадена през 1991г. Първоначално фирмата извършва търговия на едро, внос-износ и поддържане на търговски обекти за хранителни стоки. През 1992г. фирмата започва производство на хляб и сладкарски изделия. През 1994г разширява своето производство, като закупува обособена част от фирма "Хляб и сладкарски изделия". В момента след пълна реконструкция на базата и внедряване на нови машини и технологии на тази производствена площадка се помещава най-модерният цех за производство на солети в България, напълно автоматизирана линия за производство на тостерни и здравословни хлябове, цех за сладкарски изделия и специални хлябове и две поточни линии за производство на масови заводски хлябове.
"Савимекс" ЕООД произвежда широка гама продукти. Заводските хлябове на фирмата са брандирани с марките "Вива Тера" и "Мизия", , 10 вида тостерен хляб.Под раздел специални хлябове фирмата произвежда различни видове питки,козунаци,франзели. Най-новата марка в асортимента на "Савимекс" ЕООД са серията здравословни хлябове "Финес". Под марката "Златна Добруджа" се предлагат спагети и макаронени изделия. "Топкрок" е името под което се разпространяват солетите произвеждани по немска технология.

2. Стратегия и цели
Стратегия
Стратегията на "Савимекс" ЕООД се свежда до диверсификация на основното производство, а също така и подобряване на материалната и технологичната база. Освен това - подобряване на качеството и разнообразието на предлаганите продукти, увеличаване количеството произвеждана продукция на ден, като производствения цикъл ще се програмира така, че винаги дружеството да има възможност да отреагира на търсенето. "Савимекс" ЕООД ще предлага на пазара винаги топла и прясна продукция.

Дългосрочни цели
По отношение на пазара "Савимекс" ЕООД си налага да открива в стратегически точки на страната потенциални ниши на този пазар и да изгради нови производствени бази. Савимекс- база Варна е първият такъв завод за производство на хлебни изделия, открит през 2004година, който има капацитетната възможност да покрие пазара на Варненска област и Южното Черноморие.
Въведен е нов закон, който не позволява производствени сгради и съоръжения да са на територията на града. Тъй като Савимекс се намира в близост до центъра, цел на фирмата е да измести всички производствени мощности в промишлената зона през следващата година. Това включва купуване на земя, издигане на нова сграда и преместването на цялото оборудване.

Фирмата планира да разшири продуктовия си асортимент, ще увеличи производствения си капацитет и износа си на макаронени изделия в чужбина, който се предвижда да достигне 75% от общите продажби на макарони.Тази амбициозна цел е поставена от фирмата тъй като е кандидатствала за финансиране по проект "Инвестиции в зелена индустрия" и оперативна програма " Конкурентоспособност" на европейските фондове и го печели.Размера на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е в размер на 50% от целия проект, който е на обща стойност 5 700 000 лв. Предприятието ще има възможност да разшири съществуващото производство във фабриката си за макарони, както и да намали съществено разходите си за електроенергия, въвеждайки в експлоатация модерна автоматична производствена линия за макарони.
Краткосрочни цели

Задължително запазване на търговските взаимоотношения с досегашните клиенти и доставчици на предприятието и установяване на нови такива.
Разширяване асортимента на солети, като се произвеждат солети с различни вкусове. Фирмата е анализирала пазара на солети извън България, в момента тя изнася в Румъния и Чехия. След анализа, фирмата установява че има потенциална ниша на пазара за солети извън България, фирмата планира да увеличи износа си с 20% за една година. Това тя ще постигне като завърже търговски контакти с големи вериги магазини и дистрибутори, чрез търговски представители ще представи продукта си на чуждия пазар.Ще популяризира новите солети на местния пазар чрез разгръщане на мащабна рекламна кампания, която ще доведе до увеличаване на клиентите;

3. Организационна структура

Организационната структура на "Савимекс" ЕООД е съставена от:
- Собственик - ръководи цялата дейност на фирмата , контрол и наблюдение на всички организационни отдели;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Интернационализация на бизнеса на фирма 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.