Eфективна реклама: незабавен успех


Категория на документа: Маркетинг


Университет за национално и световно стопанство

Рецензия на :
"Ефективна реклама : незабавен успех" (стр.1-125)
Бр. Шугарс

Изготвил : Мирослава Николаева Димитрова
Порок: 180 Група: 1728
Ф.№ 111111245

Титуляр:

Проф. д-р Боян Дуранкев

Проверил: хон. ас. Борислава Стоименова

Накратко :

В рагледаната от мен половина на книгата, която включва част 1- Основи и част 2- Бизнес принципи са представени стратегии за създаване на успешна и рентабилна реклама, която да привлича не само погледа на потребителя, но и портфеийла му. Във втората част са включени основните правила в бизнеса, които малко хора оспяват да разберът напълно. Също така е обърнато внимание на мита, че упоритата работа "бие" стратегическата работа, а и на мита, че всеки с лекота може да успее в бизнеса. Всеки "съвет" в книгата е структуритан в отделна точка, и всяка точка е подкрепена със подходящи примери.
Първа Част: Основи

Стратегията е от първостепенно значение. Например ако имаме салон за красота и сме пуснали реклама, в която сме посочили само името на салона и телефонен номер, това едва ли ще привлече вниманието на клиентите точно в нашия самон. Липсва ни стратегия! Но ако направим по- специално предложение, при посещение в нашия салон всеки клиен да получи безплатен талон за оформяне на прическа, е тогава вече със сигурност броя на клиентите ще е по- голям.

Не е редно да се смята, че за да е успешна една реклама тя трябва да е смешна. Важно е посланието на рекламата ни да се хареса на потребителите. Това как е написана, какви ефекти са използвани за направата на рекламата са от второстепенно значение.

" Една от най- често допусканите грешки, когато хората тепърва започват да пишат реклама, е, че остроумничат прекалено. Опитват се да впечатлят с умението си да създават смешни или забавни рекламни материали, вместо да предадат търговското послание." Всеки ден, ние сме затрупани от такива реклами. Смеем им се ако са наистина така забавни, но след няколко дни никой вече не си и спомня за какво е била тази реклама. А смисала и целта на една реклама е да накара поребителите да купят определен предмет или услуга от точно определената фирма.

Важна характеристика на рекламата е, че тя трябва да рекламира нещо голямо. Хората ще обърнат по- голямо внимание на реклама започваща например : "Голяма разпродажба" или "Най- добрата сделка на всички времена". Друга важна характеристика е винаги да правим рекламите си по- простички и леснодостъпни. Ако рекламата ни съдържа много информация или в една реклама сме комбинирали представянето на няколко предмета или услуги, рискуваме да изгубим интереса на хората или пък да си кажат, че са запознати с всичко, което можем да им предложим и изобщо да не ни потърсят. Докато ако само нахвърлим малко информация колкото да запалим интересаа им те ще потърсят контакт с нас и тогава вече ще можем да ги "оплетем" с още много оферти и информация.

Клиентите обичат да се чувстват осведомени. Повечето продавачи знаят всичко за продавания от тях продукт и смятат, че и клиента е така добре запознат. Но не всеки клиент отива да си купува хладилник след като е наясно с всички възможни характеристики на този продукт. Когато на клиента му бъде обяснено всичко добре, което трябва да знае той се чувтва по спокоен, че няма да бъде излъган и покупката му ще му носи удовлетворение.

Всички хора купуват определен продукт за да разрешат свой проблем. Купуваш си пералня, за да разрешиш проблема с прането на ръка, купуваш си сешуар, за да разрешиш проблема с мократа коса в студеното време и т.н. Ние трябва да намерим решение на проблемите им. Основната цел е да накараме хората да осъзнаят, че нещо може да бъде подобрено или че има по- добро решение на проблема им. Също така можем да покажем съпричастност към проблема. Да предположим, че продаваме сушилня за дрехи. За начало можем да покажем съпричастност и недоволство от това как ни е омрзнало всеки път когато искаме да сложим любимите си дънки те да са мокри. След това да покажем решението на проблема, а именно купуването на сушилня за дрехи.И ако клиентите имат нужда от нашия продукт и видят решаването на съответния проблем, шанса да го продадем е по- голям.

Ефективен трик за достигане до крайната цел на рекламата- осъществяване на продажба е да обещаем по- малко и да предложим повече. Наскоро си поръчах продукт от сайт за дрехи, когато ми беше доставен в доставката имах и порадък ръкавици. Този безплатен подарък не беше споменат никъде, след като го видях останах приятно изненадана и това ме стимулира да рагледам отново сайта на тази фирма и да си поръчам и други нужни ми продукти.

"Тествайте, тествайте и пак тествайте". "Първо трябва да тествате заглавието си. Заглавията ви са най- важната част от рекламата. По- късно ще се занимаем с това как да напишем страхотното заглавие. За момента трябва да съзнавате, че то е важно и е от съществено значение да го пробвате."Първоначално можем да тестваме рекламата си с флаери, за да си спестим риска от голяма инвестиция в рекламна кампания, която може да се окаже не така успешна както ни се иска. Освен вида й трябва да тестваме и нейното разпространение- вестници, радио, телевизия и т.н. Някои от начините за тестване на разпространението й е например като добавим промоционален код към рекламата си, така ще разберем от къде получаваме най- много запитвания или с добавянето на телефонен номер - ако за всяка реклама използваме различен номер за контакт, лесно ще разберем от къде идват най- много обаждания. И след като разберем коя реклама е най- ефективна не е правилно да се мисли, че всичко спира до тук. " Оценявайте, оценявайте и пак оценявайте." Постоянно трябва да оценяваме резултатите от рекламните кампании. В даден момент една реклама може да е супер ефективна, но в друг тя вече да не дава същите резултати, за това трябва пак да тестваме и да изберем по- рентабилна реклама за вече новите нужди на пазара.

"Но каквото и да правите, ако работи, не пипайте. Просто направете същото, но на по- високо ниво."

Рекламата наистина е инвестиция, а не както се посочва в повечето счетоводни стандарти- разход. Дадени са доста уместни причини поради, които рекламата би трябвало да бъде счетена за изнвестиция :

Първо когато се пусне реклама, всеки иска да си върне тази инвестиция. Друга причина, рекламара да не бъде определена като разход е, че в колонката за разходи нещата се отписват. Няма логика да се отпишат тези разходи, все едно не се очаква да донесът някаква възвращаемост.

Има два вида реклама- реклама целяща директен отговор и имиджова реклама. При рекламата, целяща директен отоговор очакваме клиента да се свърже с нас за да закупи стоката или услугата. Докато при имиджовата реклама, нейната цел е популяризиране на марката, изграждане на позитивен имидж. Тя не върши работа на малките компании. Маркетинговата реклама ще е от полза по скоро на компании с огромни маркетингови бюджети. Такъв пример са компании като "Кока Кола". Повечето им реклами са точно имиджови, каращи хората не към действие, а по скоро към запомняне на продукта.

За определянето на целевата аудитория на дадена кампания е нужно да се отговори на следните въпроси: Кой? Къде? Какво? Как?

"Необходимо е да се разбере начина, по който потребителите мислят."

Клиентите освен като потребители трябва да се познават и като хора - да се знаят хобитата и интересите им, да се потърси и емоционалната връзка с тях. След като вече са опознати, фирмата може да намери най- добрия начин да им се хареса и това да доведе до по - голям успех следователно.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Eфективна реклама: незабавен успех 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.