Дистрибуционна политика на преприятие


Категория на документа: МаркетингСкладова база

Централен офис - София

Дистрибуторски центрове- София, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора,

Бургас, Варна, Плевен, Горна Оряховица, Русе.

Схема на дистрибуционните канали

ФИРМА "АРОМА" АД - ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ

"Арома" е водещ европейски производител на козметика и парфюмерия с дългогодишни традиции. Техните изделия се продават в 56 държави на петте континента. В "Арома" АД предимството на 78-годишния опит в производството на козметика и парфюмерия се съчетава с прилагането на съвременни технологии и използването на модерно оборудване.

Значимият научен и човешки потенциал и затвореният цикъл на производство позволяват предлагането на продукти с гарантирано постоянно качество, отговарящо на световните изисквания и стандарти.

"Арома" е най-големият производител на парфюмерийни и козметични продукти в България. Арома е експортно ориентирана компания, която реализира над 70% от оборота си на външни пазари. Компанията е надежден партньор, като гарантира постоянно високо качество на продуктите си и редовни доставки на клиентите си. Професионалният мениджмънт, постоянният процес на иновация и модернизация превръщат "Арома" в значим производител не само в национален, но и в световен мащаб.

Клиенти на фирма "Арома" АД са безброй търговци на едро и дребно, както и множество потребители. АРОМА има изградени стабилни партньорства с надеждни и утвърдени в цял свят компании за доставките на суровини и материали: 4P Ronsberg Verpackungen, Huntsman, ALUMAN, BASF, Chemopharma, Clariant, Cognis, Degussa, Deutsche Prazisions Ventil, Dragoco, Firmenich, Jean Niel, Roquette, Floressance, S&D Chemicals, H&R, Huhtamaki Van Leer.

Фирмата работи с индиректни канали на дистрибуция. Големият мащаб на нейното производство и високото качество на продуктите й позволява това.

Индиректни канали:

1)

Първият индиректен канал на разпределение се осъществява чрез използването на търговец на дребно за доставка и продажба на крайния потребител. Това е канал с 1 ниво, в който участват големи търговци на дребно за покупка и продажба на големи количества стоки.

2)

Този канал е най-често срещан за големи количества на ограничен брой търговци на едро. Производителят избягва необходимостта от водене на преговори и договаряне с множество търговци на дребно.

3)

Третият канал се използва за стоки за масово потребление, каквито са продуктите на "Арома" АД.

2.8. Дистрибуция

Фирмата е избрала основно непреките канали за реализация на своята продукция. Използването на посредниците им позволява да достигнат до всички географски точки, в които продукцията им има потребители, и то при значително по-ниски разходи, отколкото при преките канали. По този начин предприятието намалява и разходите за складиране и складова обработка, разходите по организирането на продажбите на мястото за покупки, разходите по доставките.

4.3. Програма за пласмента
- да се наблегне на прекия пласмент;

Фиг. 10. Примерен канал за за пряк пласмент.

Откриване на няколко големи фирмени магазина на централни улици както на територията на София, така също и в други по-големи градове, в които клиентите ще имат възможност да направят съответните консултации и да получат информация за желания продукт. Дамите ще имат възможност да тестват продуктите от сериите за "Декоративна козметика", "Грижа за лицето и тялото" и "Парфюмерийна козметика" и да направят правилния избор.

- да се назначи и обучи персонал, който да работи за успешната реализация на прекия пласмент, като ще се набират комуникативни и адаптивни личности. Преди да започнат работа ще минават на едномесечен подготвителен курс във фирмата с цел опознаване на всеки един продукт, качествата и предимствата му и начините за най-ефективното им предлагане;
- фирмата да създаде собствен отдел "Пласмент"
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Дистрибуционна политика на преприятие 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.