Директният и онлайн маркетинг


Категория на документа: Маркетинг


Недостатъци: може да струва скъпо.

7.Оптимизация на търсещи машини (SEO). Използва се с цел подобряване на онлайн присъствието и видимостта , генериране на трафик.
Предимства: Потребителите могат да се таргетират добре; активна аудитория ; силна степен на измеримост на ефективността.
Недостатъци:отнема сравнително дълго време.

8.Платено търсене /CPC (Cost per Click)
Наддаване за платените резултати при търсене в търсачката , така че сайтът при търсене по специфични ключови думи.
Използва се с цел подпомагане на брандирането , подобряване на онлайн видимостта , генериране на трафик и обикновено- генериране на транзакции.
Предимства:Висок процент на кликове; потребителите могат да таргетират добре ; активна аудитория ; силна степен на измеримост на ефективността.
Недостатъци: може да струва скъпо.

9. Партньорства. Установяване на взаимоотношения с тематично свързани организации или уебсайтове с цел взаимна полза. Обичайните онлайн партньорства включват съвместни промоции , обмен на линкове и спонсорство на бюлетин. Използва се с цел увеличаване познаваемостта на марката , спомага за позиционирането като експерт в бранша.
Предимства:висока степен на доверие в потребителите.
Недостатъци: трудно е да се измери ефективността.

10.Маркетинг чрез социалните медии. Използване на сайтовете тип "социални мрежи" като YouTube, MySpyce , Flickr , Digg и други за популяризиране на марката и генериране на трафик. Използва се за свързване с аудиторията, създаване на "шум" за продукта , марката , компанията. Увеличаване на познаваемостта на марката.
Предимства: Активна аудитория; висока степен на доверие в потребителите; сравнително ниски разходи.
Недостатъци: Отнема сравнително дълго време и/или е трудно за приложение ; потребителите не могат да таргетират добре ; трудно е да се измери ефективността.

11.Маркетинг чрез блог. Добавяне на корпоративен блог към сайта , за да се спечелят лоялни читатели сред таргетирана група потребители. Използва се за позициониране на компанията като експерт в бранша си , изграждане на маркетинг чрез социални медии.
Предимства: Потребителите могат да таргетират добре; висока степен на доверие в потребителите ; сравнително ниски разходи.
Недостатъци:Отнема сравнително дълго време и/или е трудно за приложение; трудно се измерва ефективността.

12. Маркетинг чрез RSS. Създаване на RSS фийд за корпоративен сайт и популяризирането му с цел увеличаване на абонатите на фийда. Това може да е фийд към секцията с новини от компанията , фийд от блога , от форума , от всяка една секция , която се обновява често.
Друга форма на RSS маркетинг се явява закупуването на рекламно място в RSS фийда на друг сайт , обикновено цяла мрежа като например FeedBurner. Използва се за разпространение на съдържание към целева аудитория , получаване на линкове към сайта , най-често с цел SEO причини.
Предимства: Потребителите могат да се таргетират добре ; висока степен на доверие в потребителите; сравнително ниски разходи.
Недостатъци: Отнема сравнително дълго време и/или е трудно за приложение; трудно се измерва ефективността.

13. Подкастинг. "Подкаст" е медия файл , който се разпространява по интернет чрез специални фийдове. Индивиди или компании регулярно записват аудио файлове с разговори или интервюта на определени теми , след което ги предоставят "сваляне" от интернет. Използва се за позициониране на компанията като експерт в бранша , изграждане на познаваемост на марката.
Предимства: Потребителите могат да се таргеторат добре; висока степен на доверие в потребителите ; сравнително ниски разходи.
Недостатъци: Отнема сравнително дълго време; трудно се измерва ефективността.

14.Widgets (джаджи). Мини-приложения , файлове или програми , които работят на компютрите на потребители и предоставят удобен достъп до динамична информация , като информация , данни , музика , игри и др. "Джаджите" могат да бъдат също и малко интернет инструменти , създадени за да се публикува чрез тях в други сайтове в замяна на обратен линк към тях. Използва се с цел създаване на "шум" около компанията , получаване на линкове към фирмения сайт.
Предимства: сравнително ниски разходи ; висока степен на доверие в потребителите.
Недостатъци: отнема сравнително дълго време и/или е трудно за приложение.

15. Хостинг на форум. Инсталиране на софтуер за дискусионен форум към уеб сайт , за да се даде възможност на потребителите да поставят въпроси , коментари и да дискутират оналайн. Форумът обикновенно има специфична тема или теми и се администрира от персонала на компанията. Използва се за създаване на доверие чрез изграждането на общество , позициониране на компанията като експерт в бранша; получаване на линкове от други сайтове.
Предимства: сравнително ниски разходи ; висока степен на доверие в потребителите.
Недостатъци: отнема дълго време; трудно се измерва ефективността.

Поддържане на добра онлайн репутация
Онлайн репутацията е от огромно значение. Тя се гради с времето и включва всички онлайн активности: имейл маркетинг , банер кампании , социални медии , блогове и др.
Всичко което се асоциира с компанията , се използва за или против репутацията й в Интернет. Ако не се направлява адекватно , онлайн репутацията може не само да навреди на цялостта на марката , но и да попречи на имайла да достигне до пощенските кутии на потребителите.

XIII. СЪСТОЯНИЕ НА ОТРАСЪЛА
Съвременните пазарни участници са в състояние да разработят или купят квалифицирана база данни със сведения , отнасящи се до покупателското поведение на потребителите , начина им на живот , имена , адреси и др. С помощта на тези списъци продавачите могат да индивидуализират и разнообразят комуникациите си.
Директният маркетинг е колосален бизнес , за което говорят следните факти:
-приходите за 1994г на водещи компании като "Ogilvy&Mather Direct ", надвишава 900млн.
-едно от 13 работни места в САЩ е резултат от дейността в областта на продажбите , свързани с директния маркетинг.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Директният и онлайн маркетинг 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.