Chupa chups - маркетингово изследване на марката


Категория на документа: Маркетинг


* История и развитие

"Чупа Чупс", на латиница Chupa Chups е компания за близалки, основана от каталунеца Енрик Бернат през 1958 г.

Енрик Бернат е роден през 1923 в Барселона.Бернат израства покрай всякакви видове сладки благодарение на дядо му Жозеф, известен сладкар в града.След Втората Световна война баща му Рома основава сладкарница "La Gloria", където Бернат бил продавач.
В началото на 1950-те год. Бернат работи за фабрика, произвеждала ябълково сладко, наречена "Granja Asturias". След като оповестил идеята си да произвежда близалки, инвеститорите се оттеглят. Бернат придобива компанията през 1958 г. и я преименува на "Чупа Чупс". Той проектира производствените линии и започва да продава шарен на райета бонбон на дървена клечка за 1 песета всеки.
Всъщност, Бернат не е бил първият, осенен от идеята за сладкиш на клечка. През 1908г. Американеца Джордж Смит създава твърд, спираловиден сладкиш на дървена пръчица, наричайки го "lollipop" (близалка). Името "Lollipop", което той регистрира като търговска марка през 1931г., произхожда от името на състезателния кон Лоли Поп (Lolly Pop).Като при всяко ново нещо името на марката става нарицателно за вида продукт.След кризата през онова време фирмата нямала средствата да поддържа търговската марка и това позволява "опростачването" й.Оттогава думата "lollipop" e обществено достояние и дори влиза в английския език като дума.
Идеята на Бернат за "бонбон на клечка" го осенява при вида на майка, ядосана от ръцете на детето, лепкави от разтопен сладкиш. Тогава Бернат проумява, че производството на захарни изделия не е съобразено с основните потребители - децата. Търговците били инструктирани да поставят близалките в близост до касовите апарати, така че детските ръце да имат пряк достъп до тях, а не на традиционното място зад щанда.
Компанията "Чупа Чупс" има успех. В рамките на 5 год. сладките на Бернат се продават в 300 000 обекта. Първоначално близалките са на клечки от дърво, но в последствие били заменени с пластмасови в следствие на недостига на дърво в Испания. След края на диктатурата на Франческо Франко (1939-1975), самостоятелно основаната със собствен частен капитал компания става международна. През 1970-те год. цветните близалки се появява и на южноазиатските пазари като Индонезия, Сингапур, Филипините и Малайзия, както и в Австралия. През 1980-те год. се разпространяват на европейския и еверноамериканския пазар, а през 1990-те год. - и в повечето азиатски страни. В Китай те се произвеждат от Tatagum в Пениу, близо до Гуанджоу.
Считано от 2003 г., се продават по 4 милиарда близалки годишно в 150 страни по света. Компанията има 2000 служители, осъществява 90% от продажбите си зад граница и има оборот от 500 милиона евро.
През 1991 г. Бернат прехвърля официално контрола на "Чупа-Чупс" на своя син Ксавиер. Дъщерната компания/марка "Сминт" е основана през 1994 г.
През юли 2006 компанията е изцяло придобита от италианската група "Перфети Ван Меле" за 440 милиона евро.
Интересен факт: Бернат отначало планирал да ползва дървени вилици, а не клечки.Промяната била направена малко преди Chupa Chups да излезе на пазара.

* Образ на марката
Създаването на Чупа Чупс от каталунеца Бернат исторически революционизира концепцията за близалките.Нейното лого е създадено от испанския художник Салвадор Дали през 1969г. Той създава дизайн с жълта маргаритка, който се ползва и до днес.След неговата намеса логото става по-компактно и носи разпознаваемост на марката.Също свързвайки логото с историческия контекст на 70тте години то носи
посланието на т.нар. "деца на цветята".Жълтата маргаритка, сложена за фон на името, спомага за модернизирането на образа на марката.Също така тя дава усещането за сърдечност и радост.Интересен факт е, че Салвадор Дали създава логото за по-малко от час.
* Ценности на марката

* Да носи щастие на децата от всички възрасти
* Съчетаване на силно чувство за традиция със съвременно творчеството и иновации.
* Постоянен стремеж към задоволяване на клиента
* поддържане на високо качество сладкарски продукт
* Персоналност на продукта и уникална връзка с потребителите

* Целеви групи
Деца до 12 години: чрез играчки и игри, реклами включващи куклата Синди и Акшън Мен(Action Man), куклата Чък и др.
Тийнейджъри: линия маркови дрехи, рекламната кампания "Life less serious" и др.
Възрастни: чрез линията продукти +18
Пушачи: Чупа Чупс се рекламират като продукт, помагащ спирането на цигарите.Това се случва по време на вкарването на закона против пушене

Рекламни кампании:
* Sugar Free (без захар) - по принцип, когато компаниите искат да рекламират своите продукти без захар те ни отегчават с монотонни факти и се опитват да ни накарат да се чувстваме гузни за здравето си.Успеха на тази реклама лежи в това, че успешно предава съобщението за "продукт без захар", без да ни залива с информация, относно здравословния начин на живот и хранене.Единственото пояснение от което се нуждае рекламата, за да предаде своето съобщение е "Its sugar free." - "Без захар е".Затова мравките бягат от нея, затова вие трябва да си я купите.Кратко, точно и ясно.
* It's the end of the world without it (Без нея настъпва края на света).
Тук се показва как деца, оставени без Chupa Chups изпадат в типични за възрастните състояния - депресия,тъга и техните играчки им помагат.Тази реклама е насочена, колкото към малките деца, толкова и към техните родители, които на подсъзнателно ниво са готови да осигурят всичко необходимо за щастието на своите деца.
* For a smokeless world (За свят без пушек)

Чупа Чупс се рекламират като продукт, помагащ спирането на цигарите.Това се случва по време на вкарването на закона против пушене на обществени места във Великобритания(2007г.).Продукта се позиционира като нещо, което може да държи ръцете и устните на пушачите заети.Акцентира се върху онлайн реклама.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Chupa chups - маркетингово изследване на марката 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.