Бизнес план на рехабилитационен център


Категория на документа: Маркетинг


За 74.33% от анкетираните от решаващо значение при избора на хотел за почивка е качеството на туристическия продукт, включващ добра и разнообразна храна, интересни развлечения, удобство в стаите и възможност за спорт.

58.67% от запитаните предпочитат да имат избор дали сами да организират престоя си в Медицински център , или да се включат в различни анимации.

40.67% предпочитат в хотелския комплекс да има разнообразни допълнителни услуги, което определя стратегията на ръководството на Медицински рехабилитационен център "Св. Анна", насочена към разширяване на предлаганите услуги.

49% изказват мнение, че ще посетят модерен хотел в Баня, а 29% от тях, поради липсата на информация не знаят дали биха посетили Медицински център . Това обуславя необходимостта от активни промоционни действия.

Анкетата е проведена сред 60 омъжени жени, 31 женени мъже и 9 неомъжени. Повечето от анкетираните попадат във възрастовите граници от 17 - 24 и от 25 - 34 години. Процентите са повече от 100, защото анкетираните са давали повече от един отговор.

Въз основа на данните се счита, че предметът на дейност е правилно избран и съществуват добри възможности за получаване на стабилни приходи.

Сегментация на пазара

За определяне на целевите клиенти се използва многофакторна демографска сегментация - по семейно положение, брой членове и жизнен цикъл на семейството, а също и по социален статус на потенциалните потребители. Така се постига разпределяне на риска между отделните сегменти и възможност за максимизиране обема на продажбите съобразно потенциала и ресурсите на организацията.

Туристическият продукт на хотел Медицински рехабилитационен център "Св. Анна" е ориентиран към семейства (традиционен и нетрадиционен тип), които искат да избегнат неблагоприятните условия на големите градски центрове: замърсена околна среда, улични задръствания, претоварен транспорт, отчуждение и липса на връзка с природата. В с. Огняново те могат да намерят чистотата, свежестта и спокойствието на подбалканската природа в съчетание със здравословна почивка и възможност за възстановяване.

Пазарните сегменти, които са избрани са:

• Млади семейства с деца под 15 години, които ще бъдат настанявани основно на първия етаж. Те ще използват детската градина, ресторанта, млечния бар на Арт- клуба - до 19:00 часа, медицинския център с басейна и различни анимации.

• Семейства с деца над 15 години - ще бъдат настанявани основно на втория етаж на Медицински център , като се предвижда да използват най-вече хотелската и ресторантската част, басейна с бар-басейна, Арт- клуба, различни организирани развлечения и ограничено медицинския център.

• Семейни двойки без деца - ще бъдат настанявани основно на втория етаж на Медицински център , като се прогнозира, че те ще са потребители на легловата база, ресторанта, Арт- клуба (ще работи и като нощен клуб), козметичния и медицинския център, басейна с бар-басейна, различни видове анимации.

Арт клубът, ресторантът, басейнът с бара могат да се използват активно и от клиенти, които не са отседнали в хотелската част, тъй като в региона няма голям брой модерни заведения от този тип.

Хора, нуждаещи се от лечебните свойства на водата в с. Огняново, също ще посещават хотелския комплекс.

Всеки активно работещ или учащ се нуждае от почивка и възстановяване в максимално възможна степен, но при изгодни цени. Това обуславя необходимостта от организации, които да осигуряват ваканцията на хората със средни и високи доходи, отделяща ги от всекидневното напрежение и възстановяваща ефективно тяхната работоспособност. При избора на сегменти влияние оказа и анализът на информацията от НСИ за наблюдаваната тенденция към нарастване с 1.1% за 2007 г. спрямо 2006 г. броя на почивките, реализирани от семейства.

След избора на сегментите е необходимо позициониране на туристическия продукт на хотелския комплекс на пазара, като най-добре удовлетворяващ потребностите, изискванията и желанията на целевите клиенти. За отличаване на фирмената оферта и имидж на Медицински рехабилитационен център "Св. Анна" от тези на конкурентите, се избира позициониране като хотел за семейства, търсещи ваканция далеч от шумните, големи курорти, при уникално съчетание на горска прохлада, минерални извори, комфортна обстановка и професионално обслужване.

През първата година от работата на Медицински център ще са необходими значителни финансови средства за реклама и промоция. Затова усилията ще бъдат насочени основно към регионалния пазар, който се формира от жителите на Софийска област (966 502 жители), Пловдивска област (1 213 966 жители) и София-град (1 992 735 жители), или общо 3 373 203 души. От тях с възможности за посещение на Медицински център са: в трудоспособна възраст - 1 958 440; 20% в под трудоспособна възраст (придружавайки родителите си) - 125 932, и 5% в над трудоспособна възраст - 39 255. Това са общо 2 123 627 души.

От тях се изваждат безработните за трите области - 139 244 души, които не са в състояние да заплатят услугите в Медицински център . Остават 1 984 383 души.

Това число е необходимо да бъде коригирано с около 60% (по данни на НСИ) - това са хората с ниски доходи (под 300 лева на човек) за трите области, защото те не могат да използват базата на хотел Медицински рехабилитационен център "Св. Анна". По този начин остават 793 754 души.

От тях се изваждат тези, които ходят само на море - около 20% (158 750), и остават 635 004 души, които формират целевия пазар на хотелския комплекс в трите области. Това са около 19% от населението на София град. Софийска и Пловдивска област.

Прогнозира се, че размерът на потенциалния пазар при стартиране на бизнеса ще обхване само жителите на общините в трудоспособна възраст - 184 997 души, защото те разполагат със средства, които могат да изразходват за почивка и възстановяване, дори и само за уикенда. От тях се изваждат безработните - 24 049, хората с ^ниски доходи - 72 426, и тези, които предпочитат да посещават само морски курорти - 22 131, и остават 66 391 души, което е 36% от населението на общините, посочени в таблицата. Това съставлява потенциалния пазар през първите три месеца от дейността на Медицински рехабилитационен център "Св. Анна"

Анализ на Конкуренцията

Направеното проучване установи, че в града има изграден санаториум, пуснат в експлоатация през 1952 година, разполагащ с 3 отделни сгради, всяка от които на по 3 етажа, или общо 240 стаи. Стаите са не уютни, не комфортни, без отделен санитарен възел и баня. Медицинският център на санаториума включва физиотерапия, калолечение, вани с минерална вода и биопродукти и фитнес център, които не разполагат с модерна база и съвременно оборудване, поради което да се използват ефективно. Посетители са хора в трудоспособна и над трудоспособна възраст, страдащи от различни заболявания, като престоят е възможен само със специална карта и направление от лекар. Това определя отсъствието на маркетингови действия от страна на ръководството на тази организация. В санаториума се допускат редица отклонения от качеството на обслужване на посетителите (особено по отношение на храната и поддържаната хигиена), възприети са някои нерационални организационни решения - например баните в медицинския център работят до обяд, което създава неудобство за клиентите. Архитектурата на сградата, нейното цялостно обзавеждане и стилът на управление отговарят на изискванията за лечебно заведение. По тези причини санаториумът не може да бъде реален конкурент на модерен хотел - още повече, че предлаганите услуги са насочени към различни групи потребители.

В с. Огняново има изградени обществена минерална баня и открит минерален плаж с басейн, които са недостатъчно поддържани и не създават условия за печелившо и ефективно използване лечебните свойства на водата. Това гарантира използване базата на хотел Медицински рехабилитационен център "Св. Анна" - особено на допълнителните услуги, от населението на околните региони. Допълнителното проучване показа,че поради липсата на голям брой модерни заведения в региона младите хора търсят развлечения в близките градове. Това ще осигури допълнителна посещаемост на бар-басейна и Арт- клуба.

Други хотели в България, които предлагат съчетание на почивка с възможност за възстановяване на здравето чрез балнеолечебни процедури, са: Грандхотел "Варна" - луксозен 5-звезден със 75 вида процедури, предлагащ висок стандарт, предпочитан от чуждестранни гости и бизнесмени; хотел "Амбасадор" -Златни пясъци - 4-звезден, предлагащ 65 процедури; хотел "Добруджа" - Албена, с 80 вида процедури, Интерхотел "Сандански" - 4 звезди, хотел "Поморие" и хотел "Глобус" - Бургас, също луксозни и скъпи места, недостъпни за около 90% от българските потребители. Тяхната ориентация е към посрещане на чуждестранни туристи - предимно финландци, руснаци, чехи, холандци, германци, белгийци, шведи, гърци и англичани. Това са реномирани хотели с утвърдени пазарни позиции, наложен имидж, създадени стабилни контакти с контрагенти от страната и чужбина и дългогодишен опит в обслужването на клиентите. Те не са преки конкуренти на изграждания комплекс, защото обслужват други пазарни сегменти (основно икономическия и политическия елит на страната и платежоспособни чуждестранни граждани), използват различни природни ресурси (море, плажна ивица, климат), разполагат със значителен финансов и кадрови потенциал.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Бизнес план на рехабилитационен център 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.