Анализ за реклама


Категория на документа: Маркетинг


КОЛЕЖ ПО МЕНИДЖМЪНТ, ТЪРГОВИЯ И МАРКЕТИНГ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО

КУРСОВ ПРОЕКТ

Тема:

Анализ на реклама

Парфюм "CHASTITI" Armand Basi

СТУДЕНТ: ПРОВЕРИЛ:
Курс: II-ви
Фак. No.:

1.Таргета
Таргет групата на рекламата е изведена много ясно от избора на медиа - жени между 18 и 50 години, с високи доходи и добре образовани.
Рекламата на Armand Basi, както и повечето реклами на парфюми се опитват да въздействат на таргетираните потребители като им представят картини, предизвикващи положителни емоции чрез създаване на образи, напомнящи за приятни преживявания или описващи ситуация, в която съответната личност си мечтае да попадне.
2.Парфюмите и цветовете
Изследвайки връзките между психологията и цветовете, достигаме до едно друго сетиво - обонянието. Цветовете и ароматите са тясно свързани, а най-често изразяваме себе си обонятелно с парфюмът, който използваме. Парфюмът е нещо лично, той е като запазена марка за всеки от нас и изразява нашата индивидуалност. В древността са смятали, че аромата свързва хората с боговете и затова са използвали ароматни масла в религиозните ритуали, в ежедневието и за балсамиране. Днес за ароматните масла знаем, че имат широко приложение в медицината и лечебни свойства. Освен със своя аромат етеричните масла ни въздействат и със своя цвят, който ни дава информация за техните свойства и за начина, по който влияят на тялото и на ума ни. Свързвайки парфюмерията със съвременната психология, Паул Йелинек изолира осем основни вида аромати и цветовете, които им съотвестват.
Листно зелено: свежо
Жълто: зареждащо с енергия
Оранжево: въодушевяващо
Червено: еротично
Виолетово: спокойно и задушевно
Ултрамарин: упойващо
Зеленикаво-синьо: успокояващо
Морскозелено: антиеротично
Всеки парфюм съдържа най-различни компоненти, но изкуството на приготвяне се състои в тяхната дозировка. В производството днес се използват и ароматни съставки, получени по химичен път, но все повече се предпочитат естествените етерични масла пред синтетичните.

В грижливо пазените в тайна рецепти на скъпите течности е описано не само съдържанието, но и точните им пропорции. Представяйки ги графично, Йелинек използва цветни ленти с различни дължини, подредени в определена последователност.
Той дава множество примери като разяснява какъв е спектърът на въздействие на миризмите. Българското розово масло според него има стимулиращ, дори наркотизиращ ефект и е истински афродизиак. То "покрива" жълтия, червения и ултрамариновия участък от спектъра. Френското лавандулово масло като пълна негова противоположност премахва всякаква възбуда, успокоява и упоява; обхватът му в спектъра се простира от ултрамарина през зеленикаво-синьото до зеленото. Жасминовата есенция прибавя една зелена успокоителна нотка към характеристиките на розовото масло, така че в общи линии въздейства тежко като виолета, който се състои от контрастни цветове.
Съответстващите на всеки парфюм цветове се изобразяват като ивици, чиято ширина зависи от обхвата на отделния цвят.
Спектър на ароматните ефекти според Йелинек:
Жълто - стимулиращо, възбуждащо, лъчезарен характер
Тревистозелено - свежо, чувство на радост и веселие
Морскозелено - антиеротично, приглушено, равнодушно
Зеленикаво-синьо - успокояващо, охлаждащо, егоистично
Ултрамарин - наркотично, мечтателно, меланхолично
Оранжево - екзалтиращо, огряващо, активиращо, любовен копнеж
Червено - еротично, страстно, сексуално-възбуждащо
Виолетово - душно, изпаряващо се, клокочещо, парников климат
Всеки парфюм може да бъде описан съвсем точно, стига да се посочи акцентът или спектърът на ароматното му въздействие. Всеки запознат с тази класификация специалист в областта на козметиката би могъл да помогне на клиентите си в техния избор, като се възползва от посочените схеми. Също могат да се вземат предвид възрастта, професията и резултатите от цветния анализ. Изборът на парфюм е нещо важно и следва да му отделим достатъчно внимание и да сме наясно какви качества притежава аромата и цвета на парфюма.

3.Рекламата
На нашата конкретна реклама виждаме като централен образ лицето на една млада жена. То изпъква на силно размития фон. Най-ясно фокусиран е погледа й. Той излъчва преди всичко спокойствие, равновесие и силна доза увереност. Първото нещо, върху което се концентрира човек това е именно погледа. Смята се, че той най-ясно от всички черти издава настроението и чувствата и затова основното послание, отправено посредством човешки образи в рекламата, това са очите. Погледът в тази реклама е завладяващ и хипнотизирващ По този начин авторите на рекламата привличат и задържат вниманието ни за няколко секунди.

Лицето е на млада красива жена. Заложено е на естествената й красота и свежест. Тя се е подпряла на дланите си,по лицето и има полепнал пясък,а очите и са леко заслепени от слънцето. На заден фон можем да забележим, че косата й е мокра. Създадената картина ни препраща към морски плаж.
Рекламата е черно-бяла. Използването на черно и бяло като цветове в случая ни кара да си представяме една спокойна обстановка, която ни препраща може би към един безлюден плаж, където жената е сама, току що е излязла от морето и се наслаждава на природата. Създава се усещане на хармония.

Единствения цветен елемент в рекламата е бутилката на парфюма. По този начин е невъзможно той да не привлече погледа ни. Опаковката му е семпла, гладка, с малко елементи.Розовият цвят допълнително прави препратка към свежест и природна хармония.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ за реклама 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.