Анализ на презентативните умения на Стив Джобс


Категория на документа: Маркетинг


Стил на обличане

Още от 80-те години на миналия век Джобс се облича по един и същи начин. Шефът на Apple, за разлика от костюмираните директори на други големи компании, неизменно носеше черно поло, дънки и маратонки от марката "New Balance"по време на конференции, интервюта и всякакъв тип официални събития. Облеклото му се превърна в нещо като запазена негова марка дотам, че младежи се предрешват за Хелоуин в костюми "Стив Джобс". Както облеклото, и поведението на сцената се е превърлнало във негова запазена марка, в негова визитна картичка.
Харизматична аура
Тя е толкова силна, че е способна да промени реалността за всеки, който попадне под влиянието й. Анди Хертсфелд се сблъсква с това скоро след присъединяването си към екипа, работещ по Мас:
"Неговата аура е комбинация от обаятелно красноречие и несломима воля. Ако не може да те убеди по един начин, веднага превключва на друг. Понякога може да те извади от релси, като внезапно усвои твоята позиция, без да издаде, че някога е бил несъгласен с нея. Невероятното е, че това действа точно тогава, когато най-много внимаваш да не се поддадеш, въпреки че ефектът отслабва, когато Стийв си тръгне. Често сме обсъждали различни методи да му се противопоставим, но накрая се предадохме и приехме, че това е просто природна сила."
Мег Уитман, главен изпълнителен директор, Hewlett-Packard, споделя:
"Стив Джобс беше предприемач-икона и бизнесмен, чието въздействие върху технологиите се усеща отвъд Силициевата долина. Той ще бъде запомнен за иновациите, които представи на пазара и за вдъхновението, което даде на света."
Сергей Брин, съосновател на Google:
"Още от началните дни на Google, когато аз и Лари [Пейдж] имахме нужда от вдъхновение, не трябваше да го търсим по-далеч от Купертино. Стив, твоята страст към съвършенството се усеща от всеки, който се е докосвал до продукт на Apple. А аз съм бил свидетел и на живо няколкото пъти, в които сме се срещали."
В този дух е и признанието на Бил Гейтс: "В света рядко може да се срещне човек с толкова дълбоко влияние, каквото упражняваше Стив. Ефектът от работата му ще се усеща от много поколения наред. За онези от нас, които имаха късмета да работят с него, това е безумно голяма чест. Стив ще ми липсва неизмеримо много."

Стив Джобс е самоуверен и независим, успява там, където другите не могат, а това е причина за всеобщата любов и адмирации на околните. Той е безпристрастен, здраво стъпил на земята и целенасочен. Благодарение на всички тези свои качества и способности Джобс се развива като лидер, който постепенно се превръща в идеал. Неговата харизма е най-убедителен пример за ролята на личностните качества при оказване на ефективно влияние. Благодарение на нея личността на Стив Джобс се признава за необичайна и надарена със специфични характеристики, които са недостъпни за другите хора. Безспорно неговите действия са превъзхождащи, доминиращи над другите и все пак приятелски обагрени, влагащи огромно количество енергия в цялостната му активност..
Джобс е човек на крайностите, надарен с феномeнaлна визия и маниакална взискателност към детайлите. Магнетична личност с неизчерпаемо въображение. Известен колкото с гениалността си, толкова и с потайността си, Стив Джобс остави след себе си много важни неща, плод на непрестанен анализ, усъвършенстване на характера и на компетентността, превърнали го в пример за успешен лидер.

Библиография и използвани източници:

Кармайн Гало-" Презентирай като Стив Джобс"
Уолтър Айзъксън - "Стив Джобс" - биография,
Документален филм - "iGenius - How Steve Jobs Changed the World (2011)"

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на презентативните умения на Стив Джобс 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.