Анализ на презентативните умения на Стив Джобс


Категория на документа: Маркетинг


Анализ на презентативните умения на Стив Джобс

Стив Пол Джобс е съосновател, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Apple Inc. Той е знакова фигура в света на високите технологии. На 20 години създава "Епъл" в гаража на родителите си; на 25 вече е мултимилионер; на 26 е корица на "Тайм"; едва на 30 е изхвърлен от фирмата си, на 42 се завръща триумфално, за да я изведе до върха.Признат за номер едно и в гейминг индустрията. MarketWatch го определя като CEO на десетилетието, а списание Fortune го поставя начело в класацията на най-умните хора в света на високите технологии.
Биографът на Стив Джобс, Уолтър Айзъксън споделя: "Джобс вярваше, че може да внушава чувство на непоклатима увереност (което сам притежаваше), карайки хората да вършат неща, за които те не бяха помисляли, че са възможни."
Освен като технологичен гений обаче Стив Джобс е известен и с ненадминати ораторски умения, които стават обект на анализи на много специалисти в тази област. Широко дискутираните и популярни презентации на Стив Джобс създават нов глобален златен стандарт за презентиране. Мнозина твърдят, че Стив Джобс е най-добрият презентатор в света на бизнеса.
Неговите пленяващи аудиторията техники се използват от мнозина комуникатори и презенатори, в опит да споделят ентузиама си и да наелектризират публиката си, както го е правил Стив.
Според Кармайн Гало Стив е най- пленителният, най-увлекателният презентатор и никой не се доближава до него. Някой изминават хиляди километри, за да го чуят, дори прекарват нощта на отркрито при минусови температури, за да са сигурни, че ще седнат на най-добрите места в залата за да чуят презентацията му.

Стив Джобс е магнетичен търговец, който продава идеите си с нюх и превръща клиентите си в последователи. Притежава харизма, което според определението на германския социолог Макс Вербер е "качество, което разграничава човека от останалите и те се отнасят с него сякаш е надарен със свръхчовешки или поне изключителни сили или качества." Джобс се е превърнал в свръхчовек сред най-лоялните си фенове.Хората, които присъстват на презентациите му, я описват като изключително преживяване. Неговата философия на презентиране е подчинена на убеждението за максимална простота, вълнуващо изживяване, ефикасна визуализация и доза артистизъм.
Специалистът по комуникации Кармайн Гало е изучава и анализира най-добрите презентации на Джобс, като е извлича от тях примери, техники и революционни подходи използвани от Джобс.
"В слайдовете на Джобс можете да откриете въздействащи сдържаност, простота и умела употреба на празни пространства." Обяснява успеха на Стив Гар Рейнолдс.
Алън Дойчман споделя: "Гледа ви директно в очите със своя почти лазарен поглед. Има очи на кинозвезда, а погледът му е хипнотичен. Но най-силни ви пленява начинът по които говори - има нещо в ритъма на говора му и в невероятния ентусиазъм, който излъчва, независимо за какво говори. И всичко, за което говори, става заразително"

Кармайн Гало синтезира основните техники и подходи, използвани от Стив Джобс, които го превръщат в един от най-пленителните комуникатори:
> Презентациите на Джобс се отличават с нещо ключово: простотата. Тя фокусира вниманието на публиката най-ефективно, защото зрителите нямат с какво да се разсеят.
> Не използва булети, а визуални слайдове с малко текст - средно около 40 думи, като често 2 или 3 са напълно достатъчни за предаване на съдържанието. За да предадете останалата част от значението, използва визии.
> Джобс използва същия похват и в говоренето - той използва малко думи, които не са абстрактни или сложни за разбиране. Така значението се предава веднага.
> Числата не са просто себе си - Стив ги объръща по много по-разбираем начин, с помощта на аналогии. Така "5GB памет" (абстрактна цифра) се превръщат в "1000 песни" (много по-разбираемо понятие).
> Презентациите на Джобс са емоционално заредени - а емоциите фокусират вниманието изключително ефективно.

Език на тялото

Зрителният контакт с публиката, отворената поза и жестовете с ръце придават най-ясно приятелското отношение.
Стив Джобс има доминиращо присъствие. Гласът му, жестовете и езика на тялото изразяват авторитет, увереност, енергия и ентусиазъм . Думите , които Джобс използва за описание на продукт, очевидно са важни, но важен е и стилът. Той използва ключовите думи във всеки параграф, добавяйки допълнителен акцент на най-важните думи в изречението, жестикулира. Излъчва динамика и енергия.

Презентациите на Стив
Стив Джобс е изградил репутация в дигиталния свят на битове и байтове, но той създава историите си в много старомодната традиция на писалка и хартия. Неговите презентации са театрални събития, предназначени за генериране на максимална публичност и възхищение. Неговите презентации са маркетингов театър като никой друг.
Схема на Аристотел за убедителни аргументи:
Стив Джобс следва класически модел на Аристотел в пет точки за създадаване на убедителен аргумент:
1. Представяне на история или твърдение,които предизвикват интереса на аудиторията.
2. Поставяне на проблем или въпрос, който трябва да бъде решен или
отговорен.
3. Предлагане на решение на проблема.
4. Описание на конкретни ползи действието, заложено в решението.
5. Призив за действие. В този момент Стив просто казва: "Сега излязте и си го купете!"

Театрално представление
Джобс преобразява типичното, техническо, мудно слайд шоу и го превръща в театрлано представление с участието ан герои, злодеи, поддържащи типажи и впечатляващи декори.Една от любимите метафори на Стив за презентациите е представление в три действия. На практика презентациите му много приличат на театрално представление - прецизно подготвено и репетирано, което информира, забавлява и вдъхновява. Всяка негова презентация е подобрявана с много репетиции.
Когато представя видео iPod на 12 октомври 2005г., избира за своя сцена театър "Калифорния" в Сан Хосе - изключително подходяща сцена, като се има предвид, че Стив замисля представянето на продукта в три действия "като всяка класическа история". В първо действие представя новия iMac G5 с вградена камера. Второ действие показва петото поколение iPod, на който за пръв път може да се гледа видеосъдържание. В третото действие споделя новината, че ABC ще пуснат телевизионни предавания за новия видео iPod.
Първо действие: Създаване на историята.
Стив създава вълнуваща история зад своя продукт или марка. Силна история му дава увереност и способност да спечели аудиторията си.
Второ действие:Предаване на преживяното.

Той превъща воите презентации във визуално предизвикателство и задължително изживяване.
Трето действие: Усъвършенстване.
Език на тялото, говорене и превръщане на сценария на презентациите в нещо което звучи естествено и достъпно. Иконични са дори изборът му на облекло - всеизвестното поло, джинси.

Кратки прекъсвания разделят трите действия. Тези прекъсвания съдържат безценна информация, подбрани от най-новите открития в когнитивните проучвания и проектиране на презентация.
Джобс е "майстор в това, да вземе нещо, което се счита за скучно -някакъв електронен софтуер - и да го превърне в история, която го прави увлекателно ", пише Алън Дойчман във "Второто завръщане на Стив Джобс". Малцина са лидерите, които притежават способността да се превърнат на пръв поглед скучни неща във вълнуващи история за марката.
Кулминацията в презентациите на Джобс е винаги запомняща се. Той не просто представя продукта, а кара публиката да ахне - независимо дали става дума за "най-тънкият ноутбук" или за компютър, който представя сам себе си като Macintosh.




Сподели линка с приятел:





Яндекс.Метрика
Анализ на презентативните умения на Стив Джобс 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.