Анализ на доставчиците


Категория на документа: МаркетингСъдържание:

1. Увод.........................................................2стр.
2. Маркетингов анализ и оценка на
доставчиците................................................2стр. - 5стр.
3. Заключение.............................................5стр.
4. Източници..............................................6стр.

1. Увод

Фирма "Руди - Ан" ЕООД е създадена през 1994 г. с цел производство и търговия на тапицирана (мека) мебел. През годините се утвърждава на пазара със свой собствен дизайн и функционалност на произведените мебели. През март 2007 г. производството на фирмата се премести в нова, модерна фабрика, отговаряща на всички европейски критерии и изисквания. Това доведе до създаване на по-добри условия за работа, повишаване на качеството и намаляване на времето за производство. Производството се осъществява с нови модерни машини, част от които роботизирани. Новата база дава по-големи възможности за проектиране и изработка на все по-нови и нови модели, отговарящи на пазарното търсене. Силата на фирмата е в съчетаването на няколко показателя в произведените продукти, а именно:

* надеждност
* дизайн, отговарящ на изискванията на клиентите
* функционалност : повечето модели са трансформиращи се, удобни за постоянно ползване и почивка
Разтегателните механизми са 21 вида и непрекъснато се разработват нови и нови. Към настоящият момент се произвеждат над 100 модела като дизайн, с над 300 артикула. Обзаведени са над 300 хотела, над 250 заведения и хиляди домове. Дългогодишният опит и създадената организация дават възможност на фирмата да предложи един изключително добър продукт при конкурентни цени, но не за сметка на качеството.

2. Маркетингов анализ и оценка на доставчиците

Доставчиците са част от микромаркетинговата среда на фирмата. Това са отделни лица или организации, които осигуряват на фирмата необходимите и фактори за производство. Всяка фирма се стреми да подбере такива доставчици, които й осигуряват качествени суровини и материали, на време и при изгодни финансови условия. Ако някои от тези три условия е нарушено фирмата няма интерес да поддържа търговски интерес към доставчика. При анализа на доставчиците се идентифицират кои са те за организацията. Изследват се доставчиците на суровини, материали, полуфабрикати, работна сила, ел. енергия и др. Анализират се връзките и взаимоотношенията с тях. Търсят се алтернативни варианти за доставки при по - изгодни условия.
Фирма "Руди - Ан" ЕООД е в преки взаимоотношения с български доставчици на дървен материал, тапицерия, механизми и работна сила.
Доставчик за дървен материал на "Руди - Ан" е фирмата ЕТ"Звезден свят". Тя е основана през 1990 година в град Трявна с основна дейност, дърводобив на иглолистни и широколистни дървесни видове и дърва за огрев, производство, преработка и сушене на дървен материал (греди, дъски, талпи, летви и др.). Производство на детайли за мебелното производство, обзавеждане, ламинирани обшивки, подови настилки от дърво.
Доставчик за тапицерия и дамаски е фирмата "Велекс" ООД. Тя се занимава с дизайн и доставка на тапети, пердета, дамаски, щори, корнизи и аксесоари за декорация. Стартирала през 1992г. фирмата била ориентирана основно в доставката на тъкани за тапициране и мебелни аксесоари. Стъпка по стъпка фирмата разширила дейността си и се насочила и към дизайн. Философията на фирмата е упорит всеотдаен труд, посрещане изискванията и на най-взискателните клиенти, креативно мислене, коректност, високи стандарти за качеството на продуктите и обслужването на клиентите, което да прави фирмата желан партньор. Фирмата предлага богат асортимент от естествени материали и съвети за тяхното най - добро прилагане:
Лен - подходящ е за места, където се посрещат официални гости, защото се мачка и замърсява лесно. Освен това не е подходяща материя за всекидневна активна употреба, защото се износва бързо.
Кожа - този здрав материал може да бъде почистван с влажна кърпа, специални препарати за кожа или като използвате внимателно прахосмукачката.
Памук - памучната материя е издръжлива на износване и избеляване, и освен това трудно става на топчета. Тъканта е по-малко издръжлива на замърсяване, намачкване и изгаряне.
Памучен меланж - в зависимост от начина на изтъкаване, смесите на памук с друг материал могат да бъдат доста издръжливи и да се използват в помещение, което се ползва всекидневно.
Вълна - здрава и издръжлива, чистата вълна, или смесите й, са устойчиви на избеляване, намачкване и замърсяване. Обикновено се съчетава с изкуствени влакна, за да стане по-лесна за почистване.
Коприна - тя е подходяща за помещенията, до които имат достъп само възрастните, тъй като коприната е много деликатна материя и при замърсяване трябва да се почиства професионално.
Ацетат - устойчив на плесенясване и свиване. Трудно става на топчета. Устойчивостта към замърсяване не е много голяма, лесно се износва, намачква и избледнява под въздействието на слънчевите лъчи.
Акрил - устойчива на износване, намачкване, замърсяване и избеляване. Лесно стават на топчета, като при по-качествените акрилни материи този недостатък се проявява много по-трудно.
Найлон - рядко се използва самостоятелно - обикновено се съчетава с други влакна, за да се получат едни от най-здравите тъкани за тапицерии. Материята не се замърсява и намачква бързо, но пък е предразположена към избеляване и става лесно на топчета.
Олефин - добър избор за помещения и мебели, които се използват постоянно и понасят големи външни влияния, тъй като фактически не притежава никоя от познатите слабости на тъканите за тапицерия.
Винил - материята е лесна за поддръжка и е по-евтина от естествената кожа. Подходяща за помещенията, които се използват всекидневно от цялото семейство.
Полиестер - рядко се използва самостоятелно - той се съчетава с други влакна, за да се увеличи устойчивостта на материята срещу намачкване, да се подсилят мъхестите тъкани и да се намали избеляването на материята. Когато обаче се смеси с вълна, полиестерът засилва проблемът с образуването на топчета върху тъканта.
Вискоза (изкуствена коприна) - създадена като имитация на коприната, лена и памука, вискозата е много издръжлива. Материята се намачква лесно, но с времето производителите създават все по-качествени и практични вискозни тъкани.
Доставчик на механизмите за изработката на мебелите е фирмата "Неоформ" ЕООД. Тя стартира своята дейност през месец Февруари 1993г. в град Варна и специализирана във внос, търговия и дистрибуция на материали и консумативи за мебелното производство. Фирмата работи с над 50 утвърдени производители и търговци на мебелен обков и матерали от Турция, Германия, Дания, Китай,Румъния и Полша - YENILER, REHAU, NOBEL, MARCA, CEBI, OSENA, SISO, AGT, A1 , KAPSAN, AYTUG, KROMSAN, 3XA, MEPA и много други.
Целите на фирмата са свързани с дългосрочно партньорство и сътрудничество с клиентите, доставка на висококачествени продукти с гарантиран произход при оптимално съотношение качество/цена, стремеж за предлагане на максимално широка гама от продукти в сектора, съобразена с изискванията на клиента и със съвременните модни тенденции в мебелното производство, поддържане на оптимален и динамичен склад с възможност за бързи доставки, лоялност, коректност и уважение към всички партньори. Фирмата предлага богат асортимент от продукти : мебелен обков, мебелни панти DANCO, винтове за дърво в различни размери, пластмасови мебелни крака и други.
Важна част от дейността на фирмата е и доставката на квалифицирана работна сила, затова фирмата работи по реализирането на програми и проекти съвместно с професионални училища като Професионална гимназия по горско стопанство и дърбообработване "Николай Хайтов" гр. Варна, Професионална гимназия по текстил и моден дизаин и други.

3. Заключение

Доставчиците могат да представляват заплаха или да са източници на напрежение за всеки отрасъл главно посредством възможността да увеличават цените или намаляват качеството на доставените от тях стоки или услуги.
Благодарение на доверието между фирма "Руди - Ан" ЕООД и нейните доставчици, изградено през годините, е неразделна част както от успеха на компанията, така и безопасността на персонала и потребителите.

Източници:

1. www.mebelirane.bg
2. www.neoform.bg
3. www.rudi-an.comСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на доставчиците 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.